Svečano otvorena Ljetna škola „Obrada lica mjesta krivičnog djela“

Danas (03.07.2017.godine) je u prostorijama MUP TK-a svečano otvorena Ljetna škola „Obrada lica mjesta krivičnog djela“ koju u Tuzli u vremenskom periodu od 03. do 06.07.2017.godine organizuje Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa MUP-om Tuzlanskog kantona.

«MUP TK-a kontinuirano radi na edukaciji i kadrovskom osposobljavanju svih uposlenika u Upravi policije. Opredjeljenje Vlade TK-a i MUP-a je stvaranje jake, profesionalne, efikasne i kadrovski osposobljene policije i mislim da smo na dobrom putu da to i ostvarujemo. U protekle dvije godine primljeno je 140 novih mladih kadrova, što će biti nastavljeno i u ovoj godini. Ljetna škola je rezultat dobre saradnje sa navedenim Fakultetom i ona će vjerujem doprinijeti boljem i efikasnijem radu Uprave policije» - rekao je ministar MUP-a TK-a mr. Husein Topčagić.

Ljetnu školu pohađa 20 službenika – istražitelja Uprave policije MUP TK-a, a na istoj će tokom četiri dana trajanja biti teoretski i praktično obrađeno više nastavnih tema iz oblasti obrade lica mjesta krivičnog djela (kriminalistička istraga, digitalni dokazi, postupanje s tragovima hemijskog porijekla, postupanje sa spornim dokumentima i dr.). Prvi dan škole predavanja će polaznicima održati dekan prof. dr. Nedžad Korajlić i stručni saradnik Predrag Puharić.

«Obrada lica mjesta krivčinog djela je jedna od najkompleksnijih radnji koju obavljaju policijski službenici  i vrlo često od kvalitetne istrage lica mjesta zavisi kakav će biti ishod na Sudu, da li će to biti dokaz odnosno činjenica koja može poslužiti kao dokaz prikupljen na pravno relevantan i naučno zasnovan način ili će to biti da Sud ne prihvati taj dokaz kao činjenicu koja će biti odlučujuća» - istakao je prof. dr. Nedžad Korajlić dekan Fakulteta za kriminalistiku, krminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Svečanom otvorenju Ljetne škole prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona mr. Husein Topčagić, načelnik Sektora uniformisane policije MUP TK-a Dževad Korman i dekan  Fakulteta za kriminalistiku, krminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić.

13:23