U Tuzli održan sastanak Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini

16.09.2024 16:33

U Tuzli je danas, 16.9.2024. godine održan sastanak Koordinacionog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, u okviru realizacije projekta “Rješavanje bezbjednosnih i sigurnosnih rizika nelegalnog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem (SALW) i njihovom pripadajućom municijom u Bosni i Hercegovini”, a u organizaciji Misije OSCE-a u BiH – Odjela za sigurnosnu saradnju.

Tokom sastanka, predstavnici navedenog Odbora su prezentovali provođenje aktivnosti predviđenih Strategijom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH, te se razgovaralo o aktivnostima na podizanju svijesti i rizicima zloupotrebe i nedopuštenog posjedovanja vatrenog oružja, aktivnostima vezanim za dobrovoljnu predaju i legalizaciju vatrenog oružja, uništavanju istog, kao i sprečavanju i suzbijanju trgovine vatrenim oružjem, municijom i eksplozivom.

Takođe, diskutovalo se o drugim značajnim i aktuelnim temama iz oblasti SALW-a, kroz razmjene stavova po pitanju izazova i prioriteta na području Tuzlanskog kantona, kada je u pitanju malo oružje i lako naoružanje.

Učesnici današnjeg sastanka su bili: ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Hajrudin Mehanović, direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman, pomoćnik ministra sigurnosti BiH – ujedno predsjedavajući Koordinacijskog odbora za kontrolu SALW-a Ermin Pesto, zamjenik predsjedavaćujeg Odbora SALW-a iz Državne agencije za istrage i zaštitu/SIPA Dragan Vukadin, zamjenica predsjedavajućeg Odbora SALW-a iz Ministarstva sigurnosti BiH Andreja Elzner – Kujača, član KO SALW iz Federalne uprave policije Eneid Hasanović, načelnik Ureda direktora Uprave policije MUP TK-a Denis Fejzić, voditelj OSCE-a SALW projekta Andrei Sarban, OSCE nacionalni projektni službenik Jasmin Selimović i v.d. šefa Terenskog ureda OSCE-a Tuzla Milana Memić.

 

 

 

 


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - http://muptk.ba