Akcija suzbijanja nezakonitog prometa zlatnog nakita

28.12.2011 12:35

 

Službenici Sektora krim. policije MUP TK-a su tokom mjeseca decembra tekuće godine, u saradnji sa policijskim službenicima Policijske uprave Tuzla i Službom za inspekcijske poslove Općine Tuzla,  proveli zajedničke aktivnosti, shodno Operativnom planu MUP TK-a na sprečavanju i suzbijanju nezakonitog prometa zlatom i zlatnim nakitom, kojom prilikom su na području općine Tuzla izvršeni pregledi i pretresi stambenih objekata i motornih vozila, zatim indicirane određene osobe koje se dovode u vezu s navedenim krivičnim djelom, te oduzeta veća količina nakita od zlata i srebra, te veća količina pirotehničkih sredstava.

 

Shodno tome, službenici Sektora krim. policije MUP TK-a su, uz saglasnost Kantonalnog tužilaštva Tuzla i po naredbama Općinskog suda Tuzla, dana 27.12.2011.godine izvršili pretresanje stambenih i pomoćnih objekata na području općine Tuzla i motornih vozila, kojom prilikom je kod dvije osobe iz Tuzle pronađena veća količina zlatnog i srebrenog nakita (zlatno prstenje, naušnice, narukvice, muhedije/zlatni novac i sl.), dvije digitalne vage, te veća količina pirotehničkih sredstava (petarde i rakete).

 

O poduzetim aktivnostima obaviješteno je Kantonalno tužilaštvo Tuzla, kojem će biti dostavljen izvještaj protiv učinilaca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili KD “Nedozvoljena trgovina zlatnim novcem i zlatom” i “Neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem”, dok će nadležnom Sudu za prekršaje biti dostavljeni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka u vezi oduzetih pirotehničkih sredstava.

 

U narednom periodu, na području Tuzlanskog kantona, navedene aktivnosti službenika policije će biti nastavljene, s ciljem suzbijanja i sprečavanja nedozvoljene trgovine zlatom.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - http://muptk.ba