PU Gradačac

31.05.2012 13:07

Službenici policije Policijske uprave Gradačac su dana, 25.05.2012.godine na području Gradačca, sproveli planske aktivnosti usmjerene na suzbijanje i sprečavanje pojave prosjačenja, obzirom da je u posljednje vrijeme evidentna učestalost ove pojave, uglavnom na frekventnim lokacijama u centru Gradačca. Ovom prilikom, u prostorije PU Gradačac pozvano je više osoba, koje su na različitim lokacijama u Gradačcu, zatečene u vršenju prekršaja – prosjačenja, te su istima uručeni prekršajni nalozi.

 

Pored navedenih punoljetnih osoba, tokom navedenih aktivnosti policija je evidentirala i određeni broj maloljetnih osoba, koje se dovode u vezu sa prosjačenjem,  te će podaci o njima biti dostavljeni nadležnom Centru za socijalni rad u Gradačcu.

 

Službenici policije će i dalje nastaviti aktivnosti na sprečavanju i otkrivanju ove vrste prekršaja, i u skladu sa zakonom izvršiti njihovo procesuiranje.

 

Takođe, tokom mjeseca maja 2012.godine službenici PU Gradačac su nadležnom Tužilaštvu dostavili Izvještaj protiv dvije osobe iz Gradačaca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo “Zapuštanje ili zlostavljanje maloljetne osobe ili djeteta”, iz člana 219 KZ FBiH.

  

S ciljem što efikasnijeg suzbijanja i sprečavanja ove negativne pojave, službenici policije su intezivirali i aktivnosti u okviru implementacije programa “Rad policije u zajednici” (što je jedan od ciljeva koji je utvrđen Planom i programom Uprave policije za 2012.godinu), kroz proaktivan rad sa zajednicom i uključivanje svih relevantnih subjekata u zajedničku borbu protiv navedene pojave.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - http://muptk.ba