U zajedničkoj akciji službenika MUP TK-a izvršeni pretresi na 18 lokacija na području Kalesije i Živinica

13.11.2012 12:42

(06.11.2012.godine) Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova su već duže vrijeme radili na provjerama dojava građana da se na području općina Kalesija i Živinice, vrši nelegalna ekspolatacija, distribucija i prodaja uglja od strane više NN lica. Nakon toga, MUP TK je sačinio izvještaj prema Kantonalnom tužilaštvu Tuzla koje je zatražilo od nadležnog Suda da izda naredbu o pretresu više stambenih objekata na području Kalesije i Živinica, te naredbu za vršenje uviđaja na spornim područjima koja se nalaze na više mikrolokacija, tj. rudokopima, kao i naredbu o oduzimanju mehanizacije koja se koristi tokom navedene ekspolatacije.

Na zahtjev Kantonalnog Tužilaštva nadležni Sud je izdao pomenutu naredbu, nakon koje su pripadnici MUP-a TK, danas u jutarnjim satima, pristupili realizaciji iste, zajedničkom akcijom Sektora krim. policije MUP TK-a, PU Živinice, PU Kalesija i JP za podršku MUP TK-a, u kojoj je angažovano oko 150 policijskih službenika.

Pretres je izvršen na 18 lokacija, od čega je 10 lokacija na području općine Živinice i 8 lokacija na području općine Kalesija, kojom prilikom je pretrešeno 9 stambenih objekata i 9 parcela, s ciljem rasvjetljavanja krivičnog djela “Neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem”.

U ovoj akciji pronađeni su predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim krivičnim djelom, a radi se o :

– određenoj količini uglja,

– 13 radnih mašina (bagera i rovokopača),

– 9 poljoprivrednih mašina – traktora sa prikolicama.

Takođe, prilikom pretresa pronađene su i 3 puške.

Pronađeni predmeti su privremeno oduzeti, dok je na navedene okolnosti, u službenim prostorijama izvršena kriminalistička obrada nad 9 lica, protiv kojih će u narednom periodu biti dostavljen Izvještaj nadležnom Tužilaštvu, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili KD “Neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem”, kao i Izvještaj protiv dva lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili KD “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija”.

Navedene aktivnosti se nastavljaju i u narednom periodu radi dokumentovanja i obezbjeđenja predmeta krivičnog djela.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - http://muptk.ba