Održana edukativna predavanja za učenike srednjih škola u Tuzli

30.11.2012 09:46

U cilju sprečavanja pojavnog oblika maloljetničkog prestupništva, koji se u posljednje vrijeme manifestuje kroz učestale lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u školama, službenici Odjeljenja za maloljetničku delinkvenciju i nasilje u porodici MUP TK-a i službenici PU Tuzla–PS Centar, su 20. i 23.11.2012.godine održali edukativna predavanja za učenike JU “Srednja medicinska škola” Tuzla i JU “Gimnazija “Meša Selimović” Tuzla.

Predavanja su održana na temu iz oblasti maloljetničkog prestupništva, postupanju policije prema maloljetnicima u ovakvim slučajevima, s akcentom na problematiku lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama – bombama u obrazovnim ustanovama u Tuzli.

Ukupno oko 170 učenika iz obje škole, prisustvovalo je navedenim predavanjima, kojom prilikom su isti imali priliku da se pobliže upoznaju s posljedicama koje proizilaze iz činjenja lažnih dojava, te da lažne dojave predstavljaju krivično djelo “Zluoptreba znaka za pomoć i opasnost” koje je propisano u članu 372 KZ FBiH.

Takođe, učenici su upoznati i sa mjerama i radnjama koje policija poduzima u slučaju izvršenja navedenog krivičnog djela, sankcijama izrečenim od strane pravosudnih organa, kao i vaspitnim mjerama koje izriču obrazovne ustanove prema učenicima koji lažno dojave da je u školama postavljena eksplozivna naprava.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - http://muptk.ba