Izvršeni pretresi na području općina Živinice i Srebrenik

15.04.2014 13:27

Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a (PU/PS Živinice i Jedinice policije za podršku) su dana 15.04.2014.godine na području općine Živinice, postupajući po Naredbi Općinskog suda u Živinicama, izvršili pretres kuća  i dr. pratećih i pomoćnih objekata, vlasništvo S.Š., rođen 1950.godine i M.B., rođen 1934.godine.

Prilikom pretresa kuća i drugih objekata vl. S.Š. pronađeni su i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: automatska puška s tri okvira, pištolj s okvirom, te dva okvira za automatsku pušku sa 25 metaka, dok su pretresom kuće i drugih objekata vl. M.B., pronađeni i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: automatska puška, lovačka puška sačmarica, pištolj M-57, pištolj ručne izrade, 3 okvira za pištolj, 2 okvira za automatsku pušku, 55 metaka za pištolj, 313 metaka za automatsku pušku, 258 metaka za puškomitraljez, 33 metka-patrone lovačke municije i nož za automatsku pušku.

O izvršenim pretresima upoznat je kantonalni tužilac, dok će protiv navedenih lica Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona biti podnešen Izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. stav 1. tačka 1. KZ FBiH u vezi sa članom 9. i članom 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije TK-a.

 

Takođe, dana, 14.04.2014. godine, policijski službenici Uprave policije MUP TK-a (OKP PU Gradačac – PS Srebrenik) su, na području općine Srebrenik, postupajući po Naredbi Općinskog suda Gradačac i uz saglasnost i smjernice kantonalnog tužioca, izvršili pretres porodične kuće, pomoćnih objekata i vikendice vl. N.M., rođen 1946.godine.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: lovačka puška sa 9 patrona, lovački karabin s optičkim nišanom, 8 patrona od lovačke puške, improvizovani pištolj ručne izrade, prazan okvir od pištolja, te 123 komada municije.

U službenim prostorijama izvršena je kriminalistička obrada nad N.M., zbog postojanja osnova sumnje da je dana 23.03.2014.godine na području općine Srebrenik pucanjem iz lovačke puške ranio psa vl. H.M., te da je neovlašeno držao navedeno oružje i municiju.

Nakon dokumentovanja ovog predmeta Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona biće dostavljen izvještaj protiv N.M. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela Mučenje i ubijanje životinje iz člana 318. stav 1. i Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - http://muptk.ba