Uprava policije MUP-a TK-a

04.03.2015 12:37

Lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama su poslednjih nekoliko godina su aktuelne na području našeg kantona ali i šire, te predstavljaju ozbiljan problem za normalan rad škola, kao i drugih subjekata naše društvene zajednice. Na području našeg kantona one su najizraženije na području grada Tuzla, gdje su najčešće mete „napada“ srednje škole.

U toku 2013. godine Uprava policije MUP-a TK-a je zaprimila 54 anonimne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u objektima (škole, banke, tržni centri i ugostiteljski objekti) na području našeg kantona, i nakon KDZ pregleda je ustanovljeno da se u svim slučajevima radilo o lažnim dojavama. Operativnim radom policijskih službenika Uprave policije rasvijetljeno je 47 prijavljenih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama.

 U 2014. godini je došlo do smanjenja ove pojave, zbog prvenstveno pojačanog preventivnog rada policijskih službenika koji se ogleda u edukativnim predavanjima za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola, kao i represivnim aktivnostima koje sprovode policijski službenici Uprave policije MUP-a TK-a. U prilog ovoj tezi govore i podaci da je u 2014. godini zaprimljeno 19 dojava o postavljenim eksplozivnim napravama, a protiv 13 lica nadležnom tužilaštvu su podnešeni Izvještaji o učinjenom krivičnim djelu iz čl. 342 KZ FBiH „Zloupotreba znaka za pomoć i opasnost“ i u većini slučajeva se radi o maloljetnim licima („Stariji maloljetnik“) koji podliježu krivičnoj odgovornosti. Za počinioce ovih krivičnih djela KZ FBiH predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, a pored krivične odgovornosti, prema Zakonu o srednjem odgoju i obrazovanju TK-a, učenici snose i disciplinsku odgovornost.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a TK-a će i u narednom periodu poduzeti pojačane preventivne i represivne mjere i radnje a sve u cilju smanjenja ove pojave i stvaranja još povoljnijeg sigurnosnog okruženja.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - http://muptk.ba