Osvrt na aktuelno stanje sigurnosti u saobraćaju

14.10.2016 16:30

Povodom aktuelnog stanja sigurnosti u saobraćaju na području Tuzlanskog kantona i Federacije Bosne i Hercegovine, nakon danas održanog Kolegija Vlade Tuzlanskog kantona, ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona mr. Husein Topčagić, policijski komesar Fadil Šljivić i ministrica Ministarstva pravosuđa i uprave TK-a Ivana Kulić, dali su u izjavama za RTV TK, osvrt na problematiku u oblasti saobraćaja na području Tuzlanskog kantona.

„MUP TK-a i Vlada TK-a su u posljednjih 20 mjeseci koliko funkcioniše ova Vlada, izdvojili značajna sredstava za opremanje MUP-a TK-a odnosno policije, u ukupnom iznosu od 6 miliona KM, od čega je za 4 miliona nabavljena oprema za Upravu policije i MUP TK, a u toku su nabavke u vrijednosti preostalog iznosa. Posebno je izdvojeno oko 100 000 KM za nabavku ručnih radara. Mi u MUP-u TK-a poduzimamo sve preventivne i represivne mjere da obezbjedimo što kvalitetniju sigurnost građana u svakom segmentu, pa i u samom saobraćaju. Postoje neki problemi koji nisu do Vlade TK-a i ovog Ministarstva nego do viših nivoa vlasti, te se nadam da ćemo svi zajedno u narednom periodu učiniti da građani Tuzlanskog kantona budu sigurni u svakom segmentu“ – rekao je ministar Topčagić.

„U prvih devet mjeseci 2016.godine na području Tuzlanskog kantona dogodilo se ukupno 2 149 saobraćajnih nezgoda, što je za oko 9% više u odnosu na isti period prošle godine, u kojima je nažalost poginulo 26 lica od čega je 13 vozača, 9 putnika u vozilu i 4 pješaka. Kao uzrok saobraćajnih nezgoda se najčešće javlja neprilagođena brzina uslovima i stanju puta, a najveći broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima dogodio se na magistralnim putevima. Mi smo više puta isticali da nismo zadovoljni stanjem u saobraćaju, i poduzimamo svakodnevne preventivne i represivne mjere na poboljšanju stanja sigurnosti u saobraćaju, uključujući niz pojačanih lokalnih i kantonalnih akcija. Kada je u pitanju represivni rad policije, u prvih devet mjeseci izdato je ukupno 61 862 prekršajnih naloga iz oblasti saobraćaja što je za oko 28% više u odnosu na isti period prošle godine. Izdato je 2 100 prekršajnih naloga vozačima koji su zatečeni u upravljanju motornim vozilom pod utjecajem alkohola, što je za 10% više u odnosu na isti period prošle godine, dok je 1 500 prekršajnih naloga izdato vozačima koji su upravljali motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita, što je za 18% više u odnosu na isti period prošle godine. Uprava policije MUP TK podržava prijedloge za izmjene postojećih zakonskih odredbi (mehanizam naplate novčanih kazni, visina kazni i sl.) kako bi se stvorili uslovi za efikasniji rad policije i pravosudnih organa“ – istakao je policijski komesar Šljivić.

„Vlada Tuzlanskog kantona je danas razmatrala Prijedlog za izmjene i dopune Zakona o prekršajima FBiH, Zakona o poreznoj upravi FBiH i Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH. Riječ je Inicijativi, odnosno prijedlozima za izmjene koje je Općinski sud u Tuzli u saradnji sa drugim sudovima i drugim institucijama pripremio i uputio na adresu Ministarstva pravde FBiH i Ministarstva pravosuđa i uprave TK-a. Obzirom da se radi o federalnom i državnom zakonu za koje Vlada TK nije ovlaštena da ih mijenja, nama ostaje jedino podnošenje inicijative. Mi smo urgirali postupanje po navedenoj inicijativi u mjesecu maju ove godine, nakon čega smo dobili odgovor od Ministarstva pravde FBiH da su navedeni zakoni proslijeđeni resornim ministarstvima, a zvanična odluka u vezi navedenih inicijativa će biti donesena na sljedećoj sjednici Vlade TK. Kada je u pitanju Zakon o prekršajima, on je donesen 2014.godine i značajno je ubrzao vođenje prekršajnih postupaka, ali i dalje postoji izražen problem neplaćanja novčanih kazni. Smatramo da je potrebno proširiti posljedice upisa kazni u registar novčanih kazni, kao i izvršiti izmjene u postupku prinudne naplate. Jedan od naših prijedloga je da se predvidi mogućnost zamjene novčane kazne u kaznu zatvora“ – izjavila je ministrica Kulić.

 


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - http://muptk.ba