Izvršeni pretresi na 9 lokacija na području TK-a

13.06.2019 12:46

Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a su postupajući po naredbama općinskih sudova, a po prethodno sačinjenom Operativnom planu sprovođenja zajedničkih mjera i radnji na sprečavanju, otkrivanju i identifikaciji izvršilaca krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava, nedozvoljenog držanja oružja i municije i imovinskih delikata, dana 12.06.2019.godine izvršili pretrese na 9 lokacija na području Tuzle, Lukavca, Živinica, Banovića, Gračanice i Gradačca.

Prilikom pretresa, pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem krivičnog djela ili prekršaja: 2 lovačke puške, 2 okvira za automatsku pušku sa 18 metaka, 14 metaka različitog kalibra, 42 pištoljska metka, limeni čamac, dva vanbrodska motora, oko 60 metara pvc. ograde, veća količina novih odjevnih predmeta, određena količina materija koje svojim izgledom asociraju na opojne droge “cannabis sativa” i “speed”, 2 drobilice za opojnu drogu i 2 digitalne vage.

Nakon kompletiranja predmeta biće podneseni Izvještaji Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona i to: protiv S.K., rođen 1965.godine nastanjen na području grada Tuzla zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo propisano Zakonom o oružju i municiji TK-a, protiv M.D., rođen 1980.godine nastanjen na području grada Tuzla zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo propisano Zakonom o oružju i municiji TK-a, protiv A.S., rođen 1990.godine nastanjen na području općine Lukavac zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Protivzakoniti ribolov iz člana 320. Krivičnog zakona FBiH, protiv S.M., rođen 1968.godine zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD Teška krađa iz člana 287. KZ FBiH, protiv A.J., rođen 1985.godine iz Tuzle zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Krađa iz člana 286. KZ FBiH.

U slučaju pozitivnog nalaza vještačenja oduzetih materija nadležnom Tužilaštvu će biti dostavljeni izvještaji protiv M.M., rođen 1999.godine iz Tuzle, E.B., rođen 1981.godine iz Banovića i A.M., rođen 2000.godine iz Gračanice zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 239. Krivičnog zakona FBiH, kao i protiv E.P., rođen 1995.godine iz Gradačca zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 1. KZ FBiH.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - http://muptk.ba