Uprava policije MUP TK – Saopćenje za javnost

26.06.2019 14:33

U posljednje vrijeme učestala je pojava da se mediji sa prostora grada Tuzla obraćaju Upravi policije ovog Ministarstva gdje se traže pojašnjenja vezana za aktivnosti koje se odnose na fotografisanje nepropisno parkiranih vozila od strane građana i dostavljanje tih fotografija putem e-maila na daljnje postupanje Upravi policije.

U cilju pojašnjenja načina i mogućnosti sankcionisanja počinioca prekršaja počinjenih nepropisnim parkiranjem, napominjemo da fotografija sačinjena od strane građana ne može poslužiti kao dokaz u prekršajnom postupku, te s tim u vezi, obavještavamo vas da je Zakonom o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine, propisano izdavanje prekršajnog naloga u članu  54. stav 1. na slijedeći način:

„Ovlašteni organ izdat će prekršajni nalog ukoliko ustanovi da je prekršaj iz njegove nadležnosti utvrđen na jedan od sljedećih načina:

Shodno navedenom, još jednom apelujemo na građane da u slučajevima kada uoče prekršaj nepropisnog parkiranja motornih vozila, ili bilo koji drugi prekršaj, o tome obavijeste najbližu policijsku stanicu pozivom na besplatni broj telefona „122“ ili da se obrate policijskim službenicima na terenu, na osnovu čega će isti, u najkraćem mogućem vremenu, izaći na lice mjesta i preduzeti sve neophodne mjere i radnje u cilju utvrđivanja postojanja elemenata prekršaja i sankcionisanja počinioca.

Uprava policije MUP TK-a cijeni svaki vid pomoći od strane građana, a sve u cilju poboljšanja komunikacije i međusobnih partnerskih odnosa, te održavanja povoljnog sigurnosnog ambijenta.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - http://muptk.ba