Uprava policije – Izvršeni pretresi na više lokacija

28.01.2021 11:29

Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a su, postupajući po naredbama općinskih sudova, a po prethodno sačinjenom Operativnom planu sprovođenja zajedničkih mjera i radnji na sprečavanju, otkrivanju i identifikaciji izvršilaca krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava, nedozvoljenog držanja oružja i municije, imovinskih delikata i dr., dana 26. i 27.1.2021.godine izvršili pretrese i druge planske aktivnosti na deset lokacija na području Tuzle, Gradačca, Srebrenika, Lukavca, Banovića i Kalesije.

Prilikom pretresa i poduzimanja drugih planskih aktivnosti, pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem krivičnih djela: pištolj, metalni bokser i nož, veći broj motornih vozila bez dokumentacije o porijeklu/u saradnji sa službenicima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, električni agregat, led TV, mobilni telefoni, jedno veće pakovanje sa sadržajem biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, šest pvc. pakovanja sa sadržajem biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “cannabis”, tri vrećice sa sadržajem materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “cannabis”, jedno pvc. pakovanje sa sadržajem bijele praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, predmeti korišteni za konzumiranje opojnih droga, dvije digitalne vage, drobilica za opojnu drogu, dva pakovanja papirića tzv. “rizla” i drugi predmeti.

Nakon kompletiranja predmeta Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona će biti podneseni Izvještaji protiv: E.S. iz Tuzle zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Razbojništvo iz člana 289. Krivičnog zakona Federacije BiH, M.F., rođen 1986.godine nastanjen na području Gradačca zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljena trgovina iz člana 267. Krivičnog zakona Federacije BiH, Dž.M., rođen 1992.godine nastanjen na području Srebrenika zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Teška krađa iz člana 287. Krivičnog zakona FBiH i M.H., rođen 1982.godine nastanjen na području Banovića zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. KZFBiH.

U slučaju pozitivnog nalaza vještačenja oduzetih materija, Kantonalnom tužilaštvu TK-a će biti dostavljeni izvještaji protiv sljedećih lica zbog posjedovanja opojnih droga: M.Z., rođen 1989.godine i M.Z., rođen 1995.godine oba iz Tuzle, S.M., rođen 1990.godine iz Lukavca, A.J., rođen 1999.godine iz Kalesije, M.Z., rođen 1990.godine iz Banovića i A.A., rođena 1997.godine iz Banovića, dok će lica E.K., rođen 1997.godine iz Tuzle i S.M., rođen 1991.godine iz Gradačca uz Izvještaj biti predati Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. istog Zakona.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - http://muptk.ba