Uprava policije – Razbijena kriminalna grupa, 3 lica lišena slobode

22.12.2021 14:18

Policijski službenici Uprave policije MUP-a TK/Sektor kriminalističke policije (Odsjek za opći kriminalitet i ratne zločine) su nakon višemjesečne istrage u cilju rasvijetljavanja krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata, dana 22.12.2021.godine, postupajući po naredbi Kantonalnog suda u Tuzli, a u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a KS i HNK,  izvršili pretrese na području Sarajeva i Mostara, kojom prilikom su slobode lišeni D.M., rođen 1970.godine i H.H., rođen 1977.godine oba iz Sarajeva, kao i D.D., rođen 1978.godine iz Mostara.

Naime, riječ je o organizovanoj kriminalnoj grupi i višestrukim povratnicima u izvršenju teških oblika krivičnih djela, za koje postoje osnovi sumnje da su na području Srebrenika, uz prijetnju vatrenim oružjem, izvršili 4 krivična djela (2 KD Razbojništvo, 1 KD Teška krađa i 1 KD Krađa), kojom prilikom je pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko 300 000 KM (predmet otuđenje je bila veća količina zlata, novac i putničko motorno vozilo).

Prilikom pretresa pronađeni su i privremneno oduzeti predmeti koji će u narednom periodu biti predmet vještačenja.

Nakon kriminalističke obrade imenovani će, u Zakonom predviđenom roku, biti predati Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na nadležnost i  dalje postupanje, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela Razbojništvo iz člana 289. stav 1.i 2., Teška krađa iz člana 287. stav 4., a u vezi sa članom 55. (produženo krivično djelo) i krivično djelo Krađa iz člana 286. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - http://muptk.ba