Edukativna predavanja za srednjoškolce u okviru kampanje „Oružje ne štiti, oružje ubija!“

27.05.2022 13:36

Uprava policije MUP TK-a u saradnji sa UNDP-om (Razvojnim programom Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini) provodi društveno odgovornu kampanju „Oružje ne štiti – oružje ubija“, u okviru koje su održana edukativna predavanja o opasnostima koje mogu nastati nestručnom upotrebom vatrenog oružja, minsko-eksplozivnih sredstava ili odbacivanjem minsko-eksplozivnih sredstava na javnim mjestima, za srednjoškolce JU Gimnazija Mustafa Novalić Gradačac, MSŠ Hasan Kikić Gradačac, Srednja Turističko-ugostiteljska škola Tuzla i KŠC „Sveti Franjo“ Tuzla.

Predavanja su održali policijski službenici zaduženi za rad policije u zajednici, a tom prilikom su učenicima podijeljeni promotivni materijali kampanje sa ključnim porukama: Nesreća ne bira mjesto i vrijeme, i ne dešava se „tamo nekome“ i „negdje drugo“, Upotreba vatrenog oružja ima za posljedicu smrt, povrede i psihološke traume i Oružje nije snaga, nego slabost, s oružjem se ne pokazuje hrabrost, nego nemoć i strah.

Inače, kampanja se provodi u okviru projekta „Prevencije i smanjenja nazočnosti nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini” (PILLAR), od strane Ministarstva RS, kantonih MUP-ova i Policije BD-a, a na području Tuzlanskog kantona ista će trajati od 27. maja do 10.juna 2022.godine.

Ujedno i ovim putem apelujemo na građane da svako nezakonito posjedovanje ili upotrebu vatrenog oružja prijave najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj telefona 122.

Uprava policije MUP TK-a

 

 


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - http://muptk.ba