Kampanja prevencije nasilja nad djecom u digitalnom okruženju “Razmislite prije nego podijelite”

17.06.2022 12:19

Zloupotreba djece posredstvom informacijskih i komunikacijskih tehnologija, kao globalna kriminalna aktivnost, najviše se prakticira i širi posredstvom interneta, te predstavlja jedan od raširenijih oblika seksualnog zlostavljanja djece i maloljetnika u savremenom društvu. Na inicijativu AMBER Alert Europe, nevladine organizacije u oblasti zaštite djece i službenika za provođenje zakona iz 28 zemalja širom svijeta, pokrenule su kampanju pod motom „Razmislite prije nego podijelite“.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona podržala je realizaciju ove jednogodišnje kampanje, pored koje je dogovorena intenzivna saradnju u cilju podizanja svijesti djece, mladih, roditelja, nastavnika, ostalih profesionalaca i građana Bosne i Hercegovine o nasilju nad djecom u digitalnom okruženju i mogućnostima njegovog adekvatnog suzbijanja.

Pandemija COVID-19, zajedno s kontinuiranim rastom društvenih platformi, povećala je količinu samostalno kreiranih fotografija neprimjerenog sadržaja djece i mladih koje se svakodnevno postavljaju i dijele na internetu. Društveni mediji i aplikacije za razmjenu poruka postale su sve popularnije među djecom i mladima kao sredstvo za istraživanje i izražavanje njihove seksualnosti. Kreiranje ovakvog sadržaja može imati dalekosežne posljedice kada se podijeli, a mogu dovesti i do seksualnog iznuđivanja i prinude – čak i do krivičnih prijava.

Kampanja je posvećena podizanju svijesti o temi koja je sve više postala problem za maloljetnike posljednjih godina – dijeljenje neprimjerenih fotografija koje su sami kreirali, kroz društvene mreže, inače poznatih kao „nudes“.

Imajući u vidu značaj inicijative i raširenost problema nasilja nad djecom u digitalnom okruženju, interes svih građana je da se dostupne informacije podijele te da se počnu provoditi aktivnosti na informisanju i unapređenju prevencije.

Besplatna SOS linija za podršku Centra za sigurni Internet, na koji možete prijaviti nasilje nad djecom u digitalnom okruženju, za sve mobilne operatere je 080022323 ili putem maila na podrska@sigurnodijete.ba.

 


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - http://muptk.ba