Uprava policije MUP TK-a – Unapređenje provođenja obuke policijskih službenika za postupanje u slučajevima nasilja u porodici

13.10.2023 15:12

 

 

 

U sklopu Plana i programa obuke policijskih službenika Uprave policije MUP TK-a iz oblasti nasilja u porodici za 2023.godinu, dana 12.10.2023. godine, u prostorijama MUP-a TK-a, održano je stručno predavanje na temu “Unapređenje provođenja obuke policijskih službenika za postupanje u slučajevima nasilja u porodici”, za policijske službenike koji u svom radu postupaju po prijavama nasilja u porodici i podnošenja zahtjeva za izricanje zaštitnih mjera. Predavanje je održao  dr. sci. Muhamed Tulumović, predsjednik Općinskog suda u Tuzli, koji je na obostrano zadovoljstvo podijelio svoje dugogodišnje stručno znanje i iskustvo sa prisutnim policijskim službenicima. Tokom ove obuke, akcenat je stavljen na važeće propise kojima je uređena ova oblast: Zakon o zaštiti od nasilja u porodici F BiH i Pravilnik o provođenju zaštitnih mjera F BiH, kojom prilikom su iskazana i pozitivna mišljenja o radu službenika policije shodno navedenom zakonu, ali je ukazano i na određene segmente koje je potrebno unaprijediti.

Prisutni policijski službenici su sa pažnjom pratili izlaganje  dr. sci. Muhameda Tulumovića, te su kroz diskusiju imali priliku razriješiti eventualne nedoumice, što će svakako koristiti u svom budućem radu na predmetima nasilja u porodici.

Saradnja sa pravosudnim institucijama, nastaviti će se i u narednom periodu, a sve u cilju što efikasnijeg provođenja mjera i radnji propisanih Zakonom o zaštiti od nasilja u porodici F BiH.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - http://muptk.ba