Uprava policije – Jednom licu oduzeta sloboda

21.02.2024 12:37

 

Dana, 20.2.2024.godine policijski službenici Uprave policije MUP TK-a su, u sklopu aktivnosti na suzbijanju i sprečavanju zloupotrebe opojnih droga, oduzeli slobodu B.G., rođen 2000.godine iz Lukavca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Naime, istog dana navedeno lice (za koje su operativna saznanja ukazivala da se dovodi u vezu sa zloupotrebom opojnih droga), nije postupilo po naredbi ovlaštene službene osobe, te je upravljajući pmv. “BMW” ostvarilo kontakt sa zaustavljenim policijskim vozilom “Škoda” PU Tuzla/PS Istok kojom prilikom je policijskom službeniku nanio lake tjelesne povrede, te se udaljio sa mjesta događaja, nakon čega je od strane policijskih službenika sustignut.

Prilikom udaljavanja, B.G. je odbacio jedno pakovanje sa sadržajem materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu i digitalnu vagu za precizno mjerenje, dok su prilikom pretresa navedenog lica i pmv. “BMW” pronađena dva mobilna telefona i jedno pakovanje sa sadržajem bijele materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu. Pronađeni predmeti kao i pmv. “BMW” su privremeno oduzeti.

Potrebne radnje su, po uputama postupajućeg kantonalnog tužioca, poduzeli policijski službenici Uprave policije MUP TK/Sektora kriminalističke policije/Odsjek za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga i Odjeljenja kriminalističke policije Policijske uprave Tuzla a u cilju dokumentovanja krivičnih djela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i Sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje iz člana 358. stav 1. istog Zakona.

B.G. će, nakon kriminalističke obrade, u zakonski predviđenom roku, uz Izvještaj biti predat Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - http://muptk.ba