Akcija suzbijanja neovlaštene trgovine

U okviru provođenja akcije suzbijanja neovlaštene trgovine robom široke potrošnje i akciznom robom, policijski službenici Uprave policije MUP TK-a su, pod pokroviteljstvom Interpola i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH i u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje Regionalni ured u Tuzli, dana 01.11.2013.godine, izvršili pretrese stambenih objekata na više lokacija na području općine Živinice i pijačnih poslovnih prostora na lokaciji TC "Siporex" općina Tuzla.


Prilikom pretresa, pronađena je i privremeno oduzeta veća količina akcizne robe i robe široke potrošnje, i to: 71 kg duhana u rinfuzi, 10040 paklica različitih cigareta, 6191 kom. raznih čokolada, 3272 kom. omekšivača i različitih kozmetičkih proizvoda, 34710 kunzumnih jaja i 21394 kom. različitih prehrambenih artikala, preko 200000 kom. pvc. vrećica i ostalih različitih artikala, te dva računara i novac. Ukupna vrijednost oduzete robe i novca je preko 150.000 KM.

Po okončanju istrage Kantonalnom tužilaštvu TK-a će biti dostavljen Izvještaj protiv A.H. iz Živinica, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljena trgovina iz člana 267. KZ FBIH.

Aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije će se, uz kooperativnost i saradnju svih učesnika, nastaviti i u narednom periodu na nivou organizacionih jedinica MUP TK-a i drugih nadležnih Agencija za provođenje zakona koje imaju svoja sjedišta ili kancelarije u TK-a.

 

11:14