Obavijest za vozače

S ciljem sigurne vožnje u zimskim uslovima, Ministarstvo unutrrašnjih poslova Tuzlanskog kantona podsjeća vozače motornih vozila, da je Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH, odnosno Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH broj 13/07), propisano da vozila moraju posjedovati zimsku opremu u periodu od 15. novembra do 15. aprila.


Pod zimskom opremom koju trebaju imati motorna vozila u zimskim uvjetima podrazumijeva se:

 

a)  Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

 

1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,

 

2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući

lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

 

 

b)    Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:

 

1) zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakomsnježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata,vreća pijeska od 25 do 50 kg),

 

2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjetima, a pod zimskom opremom za vozila podrazumjevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg.

 

 

Imajući u vidu gore navedeno, policijski službenici MUP TK-a će kontinuirano provoditi pojačane mjere prilikom kontrole učesnika u saobraćaju, s ciljem provjere posjedovanja propisane zimske opreme.

 

Za nepridržavanje navedenih zakonskih odredbi predviđene su novčane kazne za fizička lica koje se kreću u iznosu od 40 KM, a ako je tim prekršajem izazvana saobraćajna nezgoda, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 50 do 200 KM, odredit će se jedan kazneni bod i može se izreći zaštitna mjera u trajanju do dva mjeseca.

 

Novčanom kaznom od 500 do 5000 KM propisana je kazna za preduzeće ili drugo pravno lice i za odgovorno lice u preduzeću u iznosu od 100 do 300 KM.

 

Pored navedenih zakonskih obaveza savjetujemo vozače da u vozilima posjeduju strugalicu za led i sredstvo za odmrzavanje stakla i brave.

 

Vozači, doprinesite povećanju ukupnog stepena bezbijednosti u saobraćaju i smanjenju broja saobraćajnih nesreća koje nastaju kao posljedice nepravilne pripreme vozila za zimske uslove vožnje i načina vožnje u zimskim uslovima.

 

12:55