Obilježen Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima

(18.10.2012.) Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Udruženje "Zemlja djece" Tuzla su, u saradnji sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu BIH – SIPA i Ministarstvom unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, danas u Tuzli, na platou ispred bivšeg kina "Centar", upriličili obilježavanje 18. oktobra Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, s ciljem informisanja javnosti o opasnostima, oblicima i načinima trgovine ljudima.


Jedna od aktivnosti bila je izvođenje uličnog performansa, kao realistična imitacija stvarnog slučaja trgovine ljudima, u kojoj su učestvovali članovi teatarske sekcije Udruženja "Zemlja djece" Tuzla, uz improviziranu akciju službenika Jedinice policije za podršku MUP TK-a ("hapšenje dvojice mladića i oslobađanje djevojke žrtve trgovine ljudima"). Performans je imao za cilj da uz faktor izneđenja, privuče pažnju prolaznika i potakne aktivniji pristup građana problemu trgovine ljudima.

Takođe, upriličena je i javna promocija dječijih poruka i radova, kojima su djeca na kreativan način iskazala svoje mišljenje o trgovini djecom i ljudima.

Po završetku navedenih aktivnosti, održana je zajednička press konferencija za medije, na kojoj su predstavnici Udruženja "Zemlja djece" Tuzla, SIPA-e i MUP TK-a predstavili osnovne informacije o aktivnostima koje se poduzimaju u cilju prevencije, suzbijanja i sankcionisanja krivičnih djela trgovine ljudima i djecom,  te statističke pokazatelje o zastupljenosti ovih KD-a u BiH i Tuzlanskom kantonu.

10:24