Obuka službenika policije Uprave policije MUP TK-a

Planom i programa rada Odjeljenja za edukaciju – Sektor unif. policije Uprave policije MUP TK-a za 2012.godinu, predviđeno je kontinuirano stručno usavršavanje svih policijskih službenika organizacionih jedinica Uprave policije MUP TK-a, kroz teroretski dio edukacije i praktičnu obuku, prije svega s ciljem povećanja efikasnosti i djelotvornosti rada. Od početka ove godine do sada, navedena obuka održana je u PU Kalesija, PU Lukavac, PU Gračanica, PU Živinice, PU Gradačac, dok je u toku obuka za službenike policije PU Tuzla.


 

Naime, sve brži ritam društvenih promjena, iziskuje nove sposobnosti, znanje i vještine u svim segmentima djelovanja policije, a da bi se policija mogla nositi sa svim tim promjenama, neophodno je da policijski službenici budu spremni za sticanje novih znanja i primjenjivanje istih u praksi.

 

Programom edukacije obuhvaćene su sljedeće tematske cjeline: osnovno policijsko obrazovanje, zakonska regulativa, taktike policijskog postupanja, operativno-prevetnivni rad policije otkrivanju i suzbijanju kriminaliteta i prekršaja, rad policije u zajednici, smotra policijskih službenika, rješavanje konfliktnih situacija, narušavanje JRM u većem obimu, saobraćajni delikti, organizirani kriminal i dr., čijim obrađivanjem policija stiče veći stepen znanja, što doprinosi bržem i efikasnijem djelovanju prilikom obavljanja svakodnevnih poslova i zadataka.

 

U okviru realizacije navedenog Plana, Odjeljenje za edukaciju Uprave policije MUP TK-a je, u saradnji sa Jedinicom policije za podršku MUP TK-a i Policijskom upravom Gradačac, u petak, 21.09.2012.godine u Gradačcu, organizovalo obuku i redovnu smotru policijskih službenika navedene Uprave.

 

Riječ je o redovnoj smotri policijskih službenika ove Policijske uprave, te izvođenju obuke na temu "Kontrola mase", odnosno suzbijanje javnih nereda i demonstracija, koja je izvedena na pomoćnom stadionu "Banja Ilidža" u Gradačcu, na kvalitetan i profesionalan način, a istoj je prisustvovalo 40 službenika policije PU Gradačac. Ovom prilikom, prezentovan je i dio opreme koja se koristi prilikom djelovanja policije kada je narušen javni red i mir u većem obimu.

 

U skladu sa godišnjim planom obuke, Uprava policije MUP TK-a redovno provodi edukaciju službenika policije, s ciljem usavršavanja operativnog djelovanja, te njihove spremnosti za efikasno postupanje u rizičnim situacijama i obavljanju vrlo složenih zadataka, a što doprinosi ukupnom stanju sigurnosti.

 

13:28