Potpisan Memorandum između MUP TK-a i Američkog univerziteta u BiH

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Amir Husić i predsjednik Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić, potpisali su danas Memorandum o razumijevanju, saradnji u obrazovanju i obuci kadrova Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i obavljanja stručne prakse studenata Američkog univerziteta u BiH u MUP TK-a, koji ima za cilj unapređenje saradnje navedenih institucija kroz sistemske poslove u određenim oblastima i unapređenje sigurnosti.


"Suština potpisivanja navedenog Memoranduma između MUP TK i AUBiH jeste da smo mi prepoznali brzinu prilagodivosti Američkog univerziteta u BiH, u odnosu naspram izazova novog vremena i potreba MUP TK-a. Dakle, interes je obostran. MUP TK će dobiti priliku od AU BiH da edukuje svoje kadrove u sferama koje nažalost većina Univerziteta u BiH još nije prepoznala, a jedna od njih je područje sajber kriminala, dok će AU BiH svojim studentima omogućiti obavljanje stručne prakse u MUP TK-a" – rekao je ministar Husić, te istakao da će određeni zaposlenici MUP TK-a imati priliku za stručno osposobljavanje iz oblasti sigurnosti, međunarodne sigurnosti, kibernetičke sigurnosti, kriznog menadžmenta, menadžmenta održivosti, kao i ostalim sferama u skladu s izazovima novog vremena.

Takođe, ovom prilikom ministar Husić je naglasio da će se saradnja MUP TK i AU BiH ogledati i kroz zajedničku pripremu projekata u kontekstu moguće podrške interesantnih i relevantnih fondova, kako Evrospke unije, tako i svih drugih, koji se tiču saradnje nauke i struke. 

 "Američki univerzitet u BiH je pokrenuo aktivnosti osposobljavanja i pravljenja programa za budućnost Bosne i Hercegovine i kadrova koji su neophodni u našem sigurnosnom sistemu. Mi ćemo sa međunarodnim partnerima i sa našim partnerima u BiH, zajednički raditi na kreiranju novih kadrova koji će se suprostaviti novim svjetskim izazovima, pogotovo kada je u pitanju osposobljavanje za korištenje novih tehnologija i suprostavljanje novim vrstama kriminala koji se događa u BiH i svijetu" – istakao je predsjednik AUBiH Denis Prcić.

Današnjem potpisivanju Memoranduma, koje je upriličeno u prostorijama MUP TK-a, prisustvovali su dekan Škole za državnu upravu AU BiH Selmo Cikotić, podpredsjednik za odnose sa vladinim sektorom i međunarodne odnose AU BiH Esmir Ganić, načelnik Sektora za upravno-pravne i kadrovske poslove MUP TK-a Safet Begić, te predstavnici medija.

 

 

 

13:54