Pretresi na devet lokacija na području TK-a

Postupajući po naredbama općinskih sudova, policijski službenici Uprave policije MUP-a TK-a (Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga SKP MUP TK, PU Tuzla/PS Centar, PU Kalesija, PU/PS Lukavac, PU/PS Gračanica, PU Gradačac/PS Srebrenik i PU Živinice/PS Banovići) izvršili su dana 28.09.2016.godine pretrese na ukupno devet lokacija na području općina Banovići, Kalesija, Lukavac, Gračanica, Srebrenik i grada Tuzla.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: biljna materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „cannabis sativa“ u ukupnoj količini od oko 1150 grama, zasad tri biljke koje svojim izgledom asociraju na indijsku konoplju, sedam tableta „tramadol“ i drugi predmeti.

O navedenom je obaviješten kantonalni tužilac, a nad pet lica je u službenim prostorijama izvršena kriminalistička obrada.

Dva lica će nakon kriminalističke obrade (S.M. i A.J. oba nastanjena na području općine Lukavac) uz Izvještaj biti predata Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH, protiv dva lica (Ž.S. iz Banovića i H.M. nastanjen na području općine Kalesija) će biti podneseni Izvještaji nadležnom Tužilaštvu zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz člana 239. KZ FBiH, dok će protiv jednog lica (E.M. nastanjen na području općine Gračanica) biti podnesen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. KZ FBiH.

12:02