Uprava policije MUP TK – Prevencija maloljetničkog prestupništva

09.07.2014 12:53

U periodu od 19.novembra do 19.decembra 2013.godine, policijski službenici Odjeljenja za maloljetničku delinkvenciju i nasilje u porodici SKP MUP TK-a su zajedno sa policijskim službenicima PS-a zaduženim za rad policije u zajednici, održali niz edukativnih predavanja u deset srednjih škola na području Tuzlanskog kantona, koja su predviđena planom preventivnih aktivnosti koje kontinuirano sprovodi MUP TK-a s ciljem prevencije maloljetničkog prestupništva.

Edukativna predavanja održana su u JU Mješovita srednja hemijska škola Tuzla, JU Gimnazija “Meša Selimović” Tuzla, JU Gimnazija “Ismet Mujezinović” Tuzla, JU Mješovita srednja elektro-mašinska škola Lukavac, JU Mješovita srednja ekonomsko-hemijska škola Lukavac, JU Gimnazija “Dr. Mustafa Kamarić” Gračanica, JU Mješovita srednja škola Gračanica, JU Gimnazija “Mustafa Novalić” Gradačac, JU Mješovita srednja škola “Hasan Kikić” Gradačac i JU Gimnazija Živinice, a istima je prisustvovalo oko 600 učenika navedenih škola, kao i određen broj nastavnika i pedagoškog osoblja.

Kroz ova predavanja učenici su upoznati sa krivično-pravnim aspektima maloljetničkog prestupništva, postupanju policije prema maloljetnicima, vršnjačkom nasilju, neprihvatljivom ponašanju u zonama odgojno-obrazovnih ustanova, kao i pravima i obavezama djece i maloljetnika. Akcenat je stavljen na lažne dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u školama, koje se manifestuju u izvršenju krivičnog djela zloupotreba znaka za pomoć i opasnost, propisanog u članu 372. KZ FBiH.

Osim srednjih škola, službenici Odjeljenja za maloljetničku delinkvenciju i nasilje u porodici održali su edukativna predavanja, na zahtjev direktora, u OŠ “Jala” u Tuzli i OŠ “Kladanj” u Kladnju, kojima je prisustvovalo oko 100 učenika osmih i devetih razreda.

Za realizirane aktivnosti prevencije maloljetničkog prestupništva MUP TK-a Odjeljenju za maloljetničku delinkvenciju i nasilje u porodici uručene su pismene zahvalnice od strane direktora JU Gimnazija “Mustafa Novalić” Gradačac i OŠ “Kladanj”.

Inače, pomenute aktivnosti predstavljaju preventivni aspekt pristupa problemu, u nastojanju da se preduprijede sve neželjene posljedice maloljetničke delinkvencije, i sa početkom drugog polugodišta školske 2013/2014.godine planiran je nastavak ovih aktivnosti uz angažovanje vladinog i nevladinog sektora, te svih relevantih društvenih subjekata na suzbijanju maloljetničkog prestupništva, sa ciljem da što više mladih bude obuhvaćeno navedenim planom i programom.

Ermin Sijamija…

Originalno objavljeno na stranici www.svet.rs/regionalna-izdanja-sveta/svet-bih/svet-bih-extra/maja-cengic-raskid-pred-vjencanje © svet


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - http://muptk.ba