PU Živinice – 5 lica lišeno slobode zbog KD “Krivotvorenje novca”

Službenici PU - PS Živinice su operativnim radom došli do saznanja da se M.S., rođen 1994.godine i A.N., rođen 1995.godine, oba nastanjena na području općine Živinice mogu dovesti u vezu s falsifikovanjem novčanica konvertibilne marke (KM) i distribuiranjem istih na području općina Živinice i Tuzla zajedno sa licima B.B, rođen 1989.godine, E.B., rođen 1990.godine i E.A., rođen 1991.godine, svi nastanjeni na području općine Živinice.


O događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva BiH i sudija za prethodni postupak Suda BiH, po čijem ovlaštenju su službenici PU Živinice poduzeli potrebne mjere i radnje na rasvjetljavanju i dokumentovanju istog, dok su navedena lica dana 27.11.2012.godine lišena slobode, te privedena u službene prostorije PU Živinice radi kriminalističke obrade.

Prilikom pretresa navedenih lica i jedne porodične kuće, pronađen je i izuzet dio računarske opreme, jedan pištolj i  nekoliko novčanica KM u različitim apoenima, za koje je preliminarnim vještačenjem utvrđeno da se radi o krivotvorenim novčanicama.

Pronađeni predmeti su oduzeti i biće predmet daljnjih vještačenja i provjera, a protiv navedenih lica podnešen je Izvještaj Tužilaštvu BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili KD "Krivotvorenje novca", dok će protiv E.A. Kantonalnom tužilaštvu Tuzla biti dostavljen Izvještaj shodno odredbama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Tuzlanskog kantona.

Službenici policije PU Živinice, u saradnji sa Tužilaštvom BiH, nastavljaju rad na daljem dokumentovanju ovog događaja.

 

12:13