PU Kalesija – Identifikovan i saslušan osumnjičeni za KD “Izazivanje opće opasnosti”

Dana, 22.10.2012.godine uposlenik Općinskog suda Kalesija prijavio je službenicima Policijske stanice Kalesija da su u redovnoj pošti zaprimili kovertu naslovljenu na Općinski sud Kalesija - Prekršajno odjeljenje, u kojoj se nalaze pismo, nepoznata bijela praškasta materija i dvije sjemenke.


Službenici PS Kalesija su obezbijedili lice mjesta i o događaju obavijestili sanitarnog inspektora općine Kalesija i Veterinarsku stanicu Kalesija. Uviđaj su izvršili službenici OKP PU Kalesija, a o događaju je obaviješten kantonalni tužilac, kao i direktor Zavoda za javno zdravstvo TK-a po čijem nalogu je izvršena dezinfekcija prostora u zgradi Suda i osoba sa kojima je navedeni prah mogao doći u kontakt.

Radeći na identifikaciji i pronalasku pošiljaoca koverte sa praškastom materijom, službenici OKP PU Kalesija su danas u službenim prostorijama, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD "Izazivanje opće opasnosti", u svojstvu osumnjičenog saslušali mogućeg počinioca, a radi se o N.H., rođen 1961. godine iz Kalesije. Za sada raspoloživa saznanja policije ukazuju na sumnju da je N.H. navedeno djelo počinio zbog neslaganja sa sankcijama Suda u vezi prekršaja iz oblasti saobraćaja.

Sadržaj koverte je od strane kriminalističkog tehničara i veterinarskog tehničara na adekvatan način prikupljen i zaštićen, dok su službenici PU Kalesija Kantonalnom tužilaštvu Tuzla dostavili Prijedlog za vještačenje nepoznate praškaste materije u Veterinarskom zavodu TK-a, zbog sumnje na antraks.

Službenici Policijske uprave Kalesija nastavljaju daljnji rad na utvrđivanju okolnosti u vezi navedenog događaja.

10:27