Riješeno ubistvo u Donjoj Orahovici, općina Gračanica

U službene prostorije MUP-a TK-a dana 23.08.2013. godine oko 14,35 sati lično je pristupio N.A. iz Tuzle i prijavio da se 13.08 2013. godine od kuće udaljio njegov otac J.A. sa pmv. „Golf II“ u društvu N.M. iz Banovića. Dana 24.08.2013. godine MUP TK-a je zaprimio prijavu od N.A. da je u stanu u Donjoj Orahovici općina Gračanica, pronašao beživotno tijelo svoga oca J.A.


Nakon zaprimljene prijave o događaju policijski službenici Uprave policije su izašli na lice mjesta i potvrdili navode prijave. O događaju je obaviješten dežurni kantonalni tužioc, koji je naložio policijskim službenicima Uprave policije MUP-a TK-a da izađu na lice mjesta i izvrše uviđaj. Po završenom uviđaju, a po naredbi kantonalnog tužioca tijelo J.A. je prevezeno u u Komemorativni centar Tuzla radi obdukcije. Obdukcijom je utvrđeno da je smrt nasilna i da je nastupila usljed davljenja. Izvršenim uviđajem, kao i drugim poduzetim mjerama i radnjama na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela policijski službenici MUP-a TK-a su kao mogućeg izvršioca identifikovali N.M. rođenog 1992. godine iz Banovića.

Radeći na rasvjetljavanju ovog događaja policijski službenici MUP-a TK-a su dana 26.08.2013. godine došli do saznanja da je osumnjičeni N.M. dana 13.08.2013. godine imao saobraćajnu nesreću na području Mostara sa pmv. „Golf II“ koje pripada nastradalom J.A., te da je isto nakon nesreće prodao na auto-otpad. Narednog dana, od strane MUP-a TK-a je raspisana potraga za N.M. zbog postojanja osnova sumnje da je usmrtio J.A. Po naredbi postupajućeg kantonalnog tužioca, dana 29.08.2013. godine izvršen je dodatni uviđaj lica mjesta od strane policijskih službenika Uprave policije MUP-a TK-a i službenika FMUP-a Centra za forenziku i informatičku podršku.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a TK-a su dana 31.08.2013.godine lišili slobode N.M., koji je 01.09.2013.godine uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ubistvo iz člana 166. KZ FBiH predat u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Tuzla, a od strane Kantonalnog suda mu je određena mjera pritvora.

13:03