Svečano obilježen 22. maj – Dan policije TK-a

Centralno obilježavanje 22. maja - Dana policije Tuzlanskog kantona, održano je danas odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim pripadnicima policije ispred zgrade sjedišta MUP-a TK-a u Tuzli, postrojavanjem Jedinice policije za specijalnu podršku i Jedinice za javni red i mir Uprave policije MUP-a TK-a, te svečanim defileom policijskih službenika kroz centar grada i polaganjem cvijeća na spomen obilježju „Kapija“.

Svečana akademija u povodu Dana policije je održana u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, gdje su se u uvodnom dijelu programa prisutnima obratili direktor Uprave policije Dževad Korman, ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Husein Topčagić, premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.

Direktor Uprave policije je u svom obraćanju između ostalog rekao: „ Proslava Dana policije je prilika da se osvrnemo na mjesto i ulogu pripadnika policije u društvu, te istaknemo da je policijski posao jedan od najčasnijih, ali zasigurno i najopasniji i najteži posao, o čemu svjedoče ne tako davni događaji, kada je nekoliko policajaca izgubilo život prilikom obavljanja policijske dužnosti. Zato želim istaći da će se svako ko pokuša napasti na život i imovinu građana i policijskog službenika, suočiti s adekvatnim odgovorom policije, koja neće tolerisati takve radnje. Mi u Tuzlanskom kantonu imamo odgovornu i profesionalnu policiju, koja za cilj ima prvenstveno sigurnost, o čemu svjedoče rezultati postignuti u prethodnom periodu. Stanje sigurnosti u oblasti kriminaliteta i javnog reda i mira je na zadovoljavajućem nivou i ima tendenciju smanjenja broja evidentiranih krivičnih djela i narušavanja javnog reda i mira, dok je u oblasti saobraćaja na području TK-a u 2018.godini zabilježen najmanji broj smrtno stradalih lica u zadnjih deset godina. Uprava policije je tokom protekle godine završila sve aktivnosti vezane za budžetsko osamostaljenje, te je u skladu s tim donešen novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji, čime su uspostavljene dvije nove policijske uprave i izvršeno povećanje činova za 30 radnih mjesta, a sve u cilju podizanja efikasnosti rada Uprave policije“.

Ministar Topčagić je u svom govoru između ostalog rekao: „Policija je u proteklom periodu ostvarila zapažene rezultate u suzbijanju svih oblika kriminaliteta, povećanju nivoa sigurnosti u saobraćaju, te održanju povoljnog stanja javnog reda i mira. Zaposlenici Ministarstva, kao najvažniji faktor u procesu rada su najzaslužniji za ostvarene rezultate. Naravno, pored ljudskog faktora, bitna je i materijalna opremljenost, tako da smo u proteklom periodu dosta uradili na materijalno-tehničkom opremanju. Povećane su i plate policijskim i državnim službenicima, kao i namještenicima, tako da je poboljšan materijalni status svih zaposlenih u Ministarstvu. MUP potiče integritet, uspostavljanjem kodeksa ponašanja, poštivanjem etičkih vrijednosti i nagrađivanjem i unapređenjem zaposlenika prema postignutim rezultatima. Sve naprijed navedeno predstavlja dobru osnovu za dalje unapređenje rada MUP-a, kako bi našu misiju u društvu obavili na što uspješniji način, koji će biti prepoznat u široj društvenoj zajednici“.

Nakon uvodnih obraćanja, upriličen je kulturno-zabavni program, te su uručene zahvalnice za uspješnu saradnju i podršku u radu ovog Ministarstva sljedećim saradnicima: Ministarstvu pravosuđa i uprave TK-a, Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a, Federalnoj upravi civilne zaštite, Kantonalnoj upravi civilne zaštite, komandantu Pete pješadijske brigade OS BiH i SKPC „Mejdan" Tuzla.

Povodom "22. maja - Dana policije", ministar unutrašnjih poslova i direktor Uprave policije su, u skladu sa Pravilnikom o priznanjima, pohvalama i nagradama MUP TK-a donijeli Odluke o dodjelama novčanih nagrada i pohvala za policijske službenike, državne službenike i namještenike ovog Ministarstva. Tako da je za postignute rezultate u radu i doprinos u ostvarivanju osnovnih funkcija MUP-a Tuzlanskog kantona u proteklom periodu novčano nagrađeno ukupno 30 zaposlenika, dok su 72 zaposlenika pohvaljena.

Svečanoj akademiji prisustvovali su pored službenika MUP-a TK-a predstavnici izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, predstavnici Agencija za provođenje zakona, politički dužnosnici, predstavnici medija, kao i drugi brojni saradnici i gosti.

14:31