Uprava policije – Jedno lice lišeno slobode zbog 3 KD-a računalna prijevara

Službenici Uprave policije MUP-a TK/SKP/Odsjek za borbu protiv organizovanog kriminaliteta, su u toku 2021.godine i 2022.godine, zaprimili veći broj prijava počinjenih krivičnih djela „Računalne prijevare“ kojom prilikom je građanima pričinjena materijalna šteta od oko 15 000,00 KM.

U cilju rasvjetljavanja ovih krivičnih djela službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminaliteta, pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva TK, te u saradnji sa drugim policijskim agencijama na području FBiH, preduzeli su niz istražnih mjera i radnji kojom prilikom je identifikovan mogući počinilac, a radi se o D.M., rođen 1997.godine iz Sarajeva, (protiv kojeg je tokom 2021. godine nadležnom Tužilaštvu dostavljen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio 16 krivičnih djela „Računalne prijevare“ i 4 krivična djela „Krivotvorenje isprave“).

Dana, 26.05.2022.godine uz saglasnost postupajućeg tužioca i po naredbi nadležnog Suda, službenici Uprave policije MUP-a TK u saradnji sa službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, na području općine Ilidža, izvršili su pretresanje pokretne i nepokretne imovine koju imenovani koristi, a tom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti tragovi i dokazi koji mogu poslužiti u daljnjem krivičnom postupku. Nakon izvršenog pretresa, imenovanom je oduzeta sloboda i isti je priveden u službene prostorije Uprave policije MUP-a TK radi kriminalističke obrade, te će u Zakonom predviđenom roku, uz izvještaj biti predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva TK-a, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio 3 krivična djela „Računalne prijevare“, 1 krivično djelo „Prijevare“ u vezi sa članom 28. KZ FBiH (pokušaj).

Uprava policije MUP-a TK napominje da će službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminaliteta i u narednom periodu promptno poduzimati sve odgovarajuće preventivne i represivne mjere na suzbijanju, te praćenju stanja i kretanja ovog vida kriminaliteta.

 

15:38