Uprava policije – Kontrola zimske opreme

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona su dana 17.11.2014.godine na nivou svih policijskih uprava odnosno policijskih stanica sproveli kantonalnu akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu posjedovanja i korištenja odgovarajuće zimske opreme. Ove akcije će na lokalnom i kantonalnom nivou biti u kontinuitetu nastavljene do 15. aprila 2015. godine.

Podsjećamo da je Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH, odnosno Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH broj 13/07), propisano da vozila moraju posjedovati zimsku opremu u periodu od 15. novembra do 15. aprila. Pod zimskom opremom koju trebaju imati motorna vozila u zimskim uvjetima podrazumijeva se:
  1. Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:
  • zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,
  • gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.
  1. Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:
  • zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakomsnježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata,vreća pijeska od 25 do 50 kg),
  • gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjetima, a pod zimskom opremom za vozila podrazumjevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).
 

Pored navedenih zakonskih obaveza savjetujemo vozače da u vozilima posjeduju strugalicu za led i sredstvo za odmrzavanje stakla i brave. Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona ovom prilikom još jednom apeluje na vozače da se pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu posjedovanja zimske opreme u vozilima, s ciljem sigurne vožnje u zimskim uslovima.

 

15:00