Uprava policije MUP TK – Izvršeno 14 pretresa na području TK-a

Postupajući po  Operativnom  planu na sprovođenju zajedničkih policijskih mjera i radnji na sprečavanju i hvatanju izvršilaca krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata na širem području, službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK-a su  01. i 02.11.2012.godine na više lokacija u općinama Tuzlanskog kantona (Tuzla, Živinice, Srebrenik, Gradačac, Lukavac i Gračanica) izvršili ukupno 14 (četrnaest) pretresa porodičnih kuća, poslovnih prostora, pomoćnih objekata i putničkih motornih vozila, koja koriste lica koja su sklona izvršenju krivičnih djela, krađa, teških krađa, razbojništva i dr.


 

Prilikom pretresa pronađeni su i izuzeti sljedeći predmeti:


- 12 paketića opojne droge „Marihuana“,

- 1 automatska puška marke „CZ M70 AB2“,

- 1 puškomitraljez marke „CZ M72“,

- 1 gasni pištolj,

- veća količina kom. municije različitog kalibra,

- 12 okvira za automatsku pušku,

- 7 ručnih bombi „kašikara“,

- 15 nizajućih redenika za municiju,

- 1 RAP za automatsku pušku,

- 1 optički nišan,

- oprema za čišćenje naoružanja,

- 12 kanistera sa tekućinom najvjerovatnije naftom,

     - 30 ratkapa za vozila,

     - 16  registarskih tablica, više pneumatika za pmv. različitih marki,

     - 6 aluminijskih felgi,

- 2 navigacije,

- ključevi za pmv.,

- 2 auto plejera,

- 1 auto radio kasetofon,

- 1 elektrošok, 

- 1 računar,

- 1 ručna kosilica-trimer,

- 1 motorna pila,

- 2 TV LCD,

- 4 fotoaparata i 1 kamera,

- 2 laptopa,

- 1 play station,

- 6 mobilnih aparata i dr.

 

Nakon izvršenih pretresa, u službenim prostorijama je izvršena kriminalistička obrada 10 lica, koja se mogu dovesti u vezu s krivičnim djelima „Teške krađa", „Krađa“, „Nedozvoljeno držanje oružja i minskoeksplozivnih sredstava“, „Posebni slučejevi krivotvorenja isprava“ i „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“.

Službenici policije MUP TK-a će nakon prikupljene dokumentacije i potrebnih vještačenja u narednom periodu Kantonalnom tužilaštvu TK-a podnijeti Izvještaje o učinjenom krivičnom djelu protiv šest lica i to: A.K., rođen 1985. godine iz Tuzle, M.Ž., rođen 1984.godine iz Tuzle, A.C. rođen 1989.godine iz Tuzle, J.M., rođen 1988.godine iz Živinica, N.B. rođen 1976.godine iz Gračanice i E.O., rođen 1984.godine iz Lukavca, zbog osnova sumnje da su počinili više krivičnih djela Teške krađe, Krađe i dr., dok je jedno lice Ž.B. rođen 1986. godine iz Tuzle nakon kriminalističke obrade dana 03.11.2012.godine uz Izvještaj o učinjenom krivičnom djelu „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ predat nadležnom Tužilaštvu.

  

 

 

 

13:25