Uprava policije – Obavijest za vozače

U cilju informisanosti javnosti i povećanja stepena sigurnosti u saobraćaju, Uprava policije MUP-a TK podsjeća sve učesnike u saobraćaju da, shodno Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH i Pravilniku o saobraćaju u zimskim uslovima, dana 15.11.2020.godine na snagu stupa zakonska obaveza upotrebe zimske opreme i traje do 15.04.2021.godine.   Prema Pravilniku o saobraćaju u zimskim uslovima pod zimskom opremom podrazumjeva se:
  1. Za putnička motorna vozila do 8 sjedišta i motorma vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tona:
  • pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine sa tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,
  • pneumatici sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.
  1. Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3,5 tona i autobuse:
  • zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine sa tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25-50 kg),
  • gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25-50 kg).

8:26