PU Živinice – Rasvijetljeno KD “Izazivanje opće opasnosti”

02.11.2011 06:59

 

Službenici Odjeljenja krim. policije PU Živinice su poduzimajući operativne mjere i radnje na rasvjetljavanju krivičnih djela “Izazivanje opće opasnosti” (aktiviranje minsko-eksplozivnih sredstava, odnosno, dvije ručne bombe tzv. kašikare, u toku noći od 22. do 23.10.2011.godine u Donjim Dubravama, općina Živinice, u neposrednoj blizini objekta “BH Pošte” i porodične kuće vl. S.J.) identifikovali moguće izvršioce navedenog krivičnog djela, a radi se o A.K., rođen 1980.godine i J.S., rođen 1990.godine, oba iz Donjih Dubrava, općina Živinice.

 

A.K. i J.S. su lišeni slobode i privedeni u prostorije PU Živinice, radi kriminalističke obrade, tokom koje su službenici policije došli do saznanja da su pomenuta eksplozivna sredstva, najvjerovatnije kupili od N.H., rođen 1974.godine, nastanjen na području općine Kalesija, kao i još dvije ručne bombe, koje su im oduzete.

 

O svemu je upoznat kantonalni tužilac, a A.K. i J.S. su uz Izvještaj o učinjenom krivičnom djelu predati Kantonalnom tužilaštvu Tuzla na dalje postupanje, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo “Izazivanje opće opasnosti”.

 

Istog dana, u vezi navedenog događaja službenici policije OKP PU Kalesija, su postupajući po naredbi Općinskog suda Kalesija,  na području općine Kalesija izvršili pretres porodične kuće, pomoćnih objekata i pmv. vl. N.H., kojom prilikom je pronađeno 15 ručnih bombi tzv. kašikara, 2 tromblonske mine, 1 puška marke “CZ”, 1 automatska puška marke “CZ” sa 10 okvira za istu, oko 280 kom. municije raznog kalibra i tromblonski nastavak za automatsku pušku.

 

Navedeni predmeti su oduzeti, a N.H. je priveden u prostorije PS Kalesija  radi kriminalističke obrade, dok je o događaju obaviješten kantonalni tužilac.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - https://muptk.ba