Održana press konferencija

23.11.2011 14:44

V.d. policijskog komesara TK-a Fadil Šljivić i načelnik Sektora krim. policije MUP TK-a Zahid Selimbašić, održali su danas (18.11.2011.) u prostorijama MUP TK-a konferenciju za medije, povodom prezentacije rezultata aktivnosti policije na rasvjetljavanju krivičnih djela, odnosno predmeta koje je policija MUP TK-a pronašla na više lokacija u šest općina Tuzlanskog kantona.

 

Naime, na osnovu prikupljenih saznanja policije, koja su ukazivala na postojanje određenih lokacija na području Tuzlanskog kantona na kojima bi se mogli nalaziti predmeti koji potječu iz krivičnih djela (tehnički predmeti, nakit od zlata i srebra, oružje, narkotička sredstva i sl.), službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona su postupajući po naredbama Općinskih sudova, dana 16. i 17.11.2011.godine izvršili pretres 38 lokacija na području više općina TK-a (Tuzla, Kalesija, Živinice, Gradačac, Gračanica i Živinice).

 

Navedene aktivnosti, u kojima je učestvovao znatan broj službenika policije MUP TK-a, rezulitrale su pronalaskom veće količine različitih predmeta, za koje postoje osnovi sumnje da potječu iz krivičnih djela, a radi se o: oružju i municiji (3 puške, 2 ručne bombe, 1 granata, 3 gasna pištolja, 12 okvira za automatsku pušku, te oko 170 kom. municije), većoj količini nakita od zlata i srebra (lančići, naušnice, prstenovi i sl., te pribor za ispitivanje i vaganje zlata), većoj količini auto opreme i dijelova za auta, 19 mobilnih aparata, 2 prenosna računara – laptopa, 4 papirne vrećice i 14 paketića sa biljnom materijom koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Cannabis”, 1 pvc. kutija sa sadržajem praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, 1 vaga za vaganje opojnih sredstava, te određena količina raznih tehničkih predmeta, alkoholnog pića, alata i drugih predmeta.

 

U vezi navedenog, u policijske uprave MUP TK-a ukupno su privedene 23 osobe radi kriminalističke obrade, dok su pretresima pronađeni predmeti oduzeti, radi daljih provjera i utvrđivanja njihovog porijeklo, a o događajima je upoznato Kantonalno tužilaštvo Tuzla.

 

Službenici policije MUP TK-a nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju ovih događaja, kao i na daljem suzbijanju i sprečavanju svih oblika kriminala, s ciljem zaštite lične i imovinske sigurnosti građana.

 


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - https://muptk.ba