Svečano obilježen 22. maj – Dan policije TK-a

22.05.2012 12:10

Centralno svečano obilježavanje 22. maja – Dana policije Tuzlanskog kantona, započelo je danas (22.05.2012.godine) odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim pripadnicima policije, ispred zgrade sjedišta MUP TK-a u Tuzli, nakon čega je upriličena svečana manifestacija u Bosansko-kulturnom centru Tuzla, kojoj su pored službenika MUP TK-a, prisustvovali brojni predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, Agencija za provođenje zakona u BiH i drugi brojni saradnici, predstavnici medija i građani.

 

U oficijelnom dijelu programa, nakon svečanog postrojenja jedinice službenika MUP TK-a ispred BKC-a Tuzla i primanja raporta, prisutnima su se prigodnim govorima obratili ministar unutrašnjih poslova TK-a Bego Gutić i premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević.

 

Potom je od strane ministra Gutića i v.d. policijskog komesara Fadila Šljivića, upriličena dodjela vrijednih policijskih priznanja:

 

– dvije zlatne policijske značke (Omer Halilčević – načelnik PU Gračanica i Hazir Muminović/PU Kalesija – Posthumno),

– srebrena policijska značka, koja je dodijeljena Suadu Halilčeviću, starijem naredniku PS Centar – PU Tuzla, 

– dvije medalje za hrabrost službenicima Jedinice policije za podršku MUP TK-a Draženku Vujanoviću i Mladenu Divkoviću, kao i

– kolektivno priznanje Odjeljenju za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga / Sektor kriminalističke policije MUP TK-a.

 

Takođe, ministar i v.d. policijski komesar su povodom obilježavanja Dana policije – 22. maja, uručili i prigodne poklone u znak zahvalnosti za dosadašnju uspješnu saradnju i doprinos u radu i razvoju MUP TK-a, koje su dobili potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, ministar Ministarstva sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, ministar FMUP-a Predrag Kurteš i Premijer TK-a Sead Čaušević,

 

Zatim je uslijedilo uručenje Zahvalnica za dosadašnju saradnju, podršku u radu Ministarstva i realizaciji zajedničkih projekata (institucijama i pojedincima):

  • Ministarstvo finansija Vlade TK-a
  • Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona
  • Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona
  • Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona
  • Kantonalni štab Civilne zaštite Tuzla
  • EUPM Ured u Tuzli, gosp. Valentin Neculai
  • Nipex, Tuzla
  • Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica
  • JU Srednja muzička škola Tuzla
  • JU Disciplinski centar za maloljetnike TK-a
  • BKC Tuzla
  • SKPC Mejdan Tuzla
  • Hamzudin Sejdić
  • Nedžad Salkić
  • Nermin Salkić
  •  

    Povodom “22. maja – Dana policije”, Odlukom ministra MUP TK-a o dodjeli priznanja, pohvala i nagrada, policijski komesar i ministar unutrašnjih poslova su za postignute rezultate u radu i doprinos u ostvarivanju osnovnih funkcija MUP-a Tuzlanskog kantona u proteklom periodu, novčano nagradili 30  službenika Ministarstva, pismeno je pohvaljeno 79 službenika, dok je 8 unaprijeđeno (dva iz čina policajac u čin stariji policajac, četiri iz čina narednik u čin stariji narednik, te dva iz čina mlađi inspektor u čin inspektor).

     

    Tokom svečane manifestacije, posjetioci su imali priliku pogledati i prigodan kulturno-zabavni program, u okviru kojeg su nastupili učenici Srednje Muzičke škole Tuzla (duet Monika Tadić klavir i Jasmina Šehanović violina, duet harmonika Vedad Zulić i Mirza Hadžajlić), glumac Irfan Kasumović i učenica VIII razreda OŠ “Vukovije” Nermina Subašić, koja je osvojila I nagradu na Konkursu za izbor najboljeg literarnog rada u povodu Dana policije.

     

    Veliki broj službenika policije MUP TK-a je, i ove godine, redovnim i oprativnim radom na terenu obilježilo 22. maj, koji se petnaest godina obilježava kao Dan policije TK-a, odnosno od 1997. god., kada je na prijedlog Vlade Tuzlansko-podrinjskog kantona, Skupština Tuzlansko-podrinjskog kantona donijela Zakon o unutrašnjim poslovima Tuzlansko-podrinjskog kantona.

     

    Danas je, takođe, u posjeti MUP TK-a boravio potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, gdje se sastao sa ministrom, v.d. policijskim komesarom i službenicima Jedinice policije za podršku MUP TK-a, kojima je tom prilikom uputio čestitke za iskazanu hrabrost i odanost pozivu policajca, tokom nedavne policijske akcije u Tuzli (kada su dva službenika policije povrijeđena), te svim službenicima uputio iskrene čestitke u povodu Dana policije i poručio da i dalje nastave služiti Ustavu, zakonu, principima djelovanja savremene policije i građanima.


    Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - https://muptk.ba