Predstavnici Ambasade Švedske u posjeti Tuzlanskom kantonu i MUP TK-a

10.07.2012 14:14

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Amir Husić primio je danas u radnu posjetu gospodina Per Andersa Perssona, Otpravnika poslova u Ambasadi Švedske u Bosni i Hercegovini, u okviru njegove posjete Tuzlanskom kantonu. Naime, gospodin Perrson je danas posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, gdje je razgovarao sa ministrom Husićem, nakon čega je upriličen zajednički sastanak u Općinama Sapna i Kalesija sa predstavnicima ovih općina i Policijske uprave Kalesija (PS Sapna i PS Kalesija), obzirom da najveći broj zahtjeva za azil dolazi od osoba sa mjestom prebivališta na područjima navedenih općina.

 

Tokom posjete u Kabinetu ministra Husića, koji je bio domaćin današnje posjete, gospodin Persson je istakao azil da se u Švedskoj ne može dobiti zbog ekonomskih razloga. „Svi oni koji se upute u Švedsku, sa namjerom da traže azil zbog teške socijalno – ekonomske situacije u Bosni i Hercegovini, bit će vraćeni nazad, a shodno pravilima Šengena, postoji mogućnost da se tim osobama izreknu zabrane ulaska u „Šengen zonu“ u trajanju do pet godina,“ istakao je Persson navodeći da finansijski razlozi nikada ne mogu biti dovoljan razlog za dobivanje azila u Švedskoj.

 

Ovom prilikom, ministar Husić je informisao predstavnike Ambasade Švedske da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona odmah po dobijanju informacija o masovnijem odlasku građana u Švedsku pokrenulo određene aktivnosti, prije svega u pogledu identifikacije pojedinaca ili grupa koje su inicijatori ovih aktivnosti. „Prema informacijama do kojih smo došli, između ostalih, radi se o osobama, državljanima Republike Srbije, koje su pokušale zloupotrijebiti beneficije bezviznog režima. Oni su izmanipulisali određeni broj osoba iz Sapne i Kalesije, te ih dovele u veoma nezgodan položaj, a istovremeno i ugrozile bezvizni režim za građane Bosne i Hercegovine“ rekao je danas Husić, te dodao da ovakav način nije pravi put za rješavanje socio – ekonomskih problema.

 

Danas je istaknuto da je u posljednjih šest sedmica oko 700 osoba zatražilo azil u Švedskoj. Također, indikativan je i podatak da je u posljednje vrijeme povećan broj zahtjeva za izdavanje putnih isprava. Obzirom da se radi o sezoni godišnjih odmora, kao i činjenici da je broj rezervacija autobuskih karata za put u švedsku smanjen, broj podnesenih zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata ne može se dovoditi u direktnu vezu sa potencijalnim azilantima.

 

(Odjeljenje za informisanje Vlade TK-a)

 

 


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - https://muptk.ba