Podnešen Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Tuzla protiv 5 osoba

25.09.2012 12:59

(17.09.2012.godine) Kao što je menadžment Ministarstva unutrašnjih poslova TK-a nedavno najavio, službenici policije poduzeli su niz aktivnosti na razotkrivanju nezakonitih radnji, između ostalog i unutrašnje istrage, što je jedan od ključnih prioriteta i programskih ciljeva MUP TK-a.

 

Službenici Odjeljenja za borbu protiv organiziranog kriminaliteta Sektora krim. policije MUP TK-a podnijeli su danas, 17.09.2012.godine Izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Tuzla protiv:

 

–  jednog službenika MUP TK-a  A.I., rođen 1967.godine iz Teočaka, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” iz člana 383. stav 2. KZ FBiH i krivično djelo “Krivotvorenje službene isprave” iz člana 389. stav 1 KZ FBiH, a u vezi sa članom 55 KZ FBiH,

 

– i četiri lica H.V., rođen 1960.godine iz Tuzle, E.M., rođen 1964.godine iz Tuzle, A.Dž., rođen 1965.godine iz Tuzle i M.N., rođen 1959.godine iz Sapne, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo “Davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 381. stav 1. KZ FBiH, a u vezi sa članom 55. KZ FBiH.

 

Naime, postoje osnove sumnje da je A.I. obavljajući poslove referenta za sprovođenje propisa o oružju, javnom redu i miru i prometu eksplozivnih materija u PU Tuzla, u periodu od 2010. do 2012.godine, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, zloupotrijebio položaj i izdavao lažna odobrenja za nabavku oružja licima sa područja Tuzlanskog kantona (među kojima je i određen broj krim. aktivnih lica), krivotovrivši potpis rukovodioca PU Tuzla i u ista unosio podatke od lica, proizvoljno određivao brojeve odobrenja i ista nije zavodio u knjige evidencije PU Tuzla, te tako sačinjeno Odobrenje odnosio u Pisarnicu PU Tuzla i isto ovjeravao orginalnim pečatom PU Tuzla, a potom suprotno proceduri predviđenoj Zakonom o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije TK-a vršio registraciju oružja ili zamjenu oružnih listova. Postoje osnove sumnje da je, prema dosadašnjim saznanjima, A.I. sačinio 36 krivotvorenih odobrenja za nabavku vatrenog oružja, te da je za navedene radnje od lica primao novčana sredstva u pojedinačnim iznosima od 100 do 1 000 KM.

 

Prilikom realizacije Naredbe Općinskog suda Tuzla za izuzimanje oružja i oružnih listova od 40 lica, oduzeto je 28 oružnih listova i 30 raznih vrsta oružja. Navedeni oružni listovi i odobrenja će biti predmet vještačenja.

 

Službenici MUP TK-a će i u narednom periodu nastaviti sa provođenjem ovakvih i sličnih aktivnosti, a sve u cilju efikasnijeg obavljanja osnovnih zadataka MUP TK-a, suzbijanja i sprečavanja svih oblika kriminaliteta, te stvaranja što povoljnijeg sigurnosnog ambijenta za život i rad građana Tuzlanskog kantona.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - https://muptk.ba