Identifikovano tijelo ženske osobe pronađeno 23.08.2012. u Dubravama i uhapšen osumnjičeni za KD “Ubistvo”

15.10.2012 11:47

Službenici Odjeljenja za opći kriminalitet Sektora krim. policije Uprave policije MUP TK-a su, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Tuzla, Federalnom upravom policije, Sektorom za međunarodnu operativnu policijsku saradnju (NCB Interpol) Sarajevo, poduzeli intenzivne operativne i istražne radnje na rasvljetljavanju krivičnog djela “Ubistvo” i identifikaciji ženske osobe, čije je beživotno tijelo pronađeno 23. avgusta ove godine u Donjim Dubravama, općina Živinice.

Naime, nakon pronalaska navedenog tijela, izvršenog uviđaja i obdukcije, izuzeti su potrebni tragovi i dobivene određene informacije o pronađenom tijelu, koje su u toku istrage pomogle u identifikaciji, kako žrtve, tako i osumnjičenog za izvršenje krivičnog djela ubistva. Svi tragovi prikupljeni tokom istrage su dostavljeni na vještačenje Centru za forenzičku i informatičku podršku FUP Sarajevo, a uzeti oticsi papilarnih linija od žrtve su bila osnova za obraćanje Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), koja je izvršila provjere kroz svoje baze, ali je rezultat bio negativan, odnosno navedena osoba nije bila državljanka BiH. U saradnji sa NCB Interpol Sarajevo svim članicama Interpola dostavljen je DNK profil žrtve i tragovi papilarnih linija. Interpol Švicarske je potvrdio da imaju prijavljen nestanak državljanke Srbije, čiji DNK profil je upoređen sa žrtvinim. Na osnovu navedenih opsežnih aktivnosti utvrđen je identitet žrtve, a radi se o Aleksiji Miloradović, rođena 1962.godine, državljanka Srbije.

Operativnim radom na terenu, te na osnovu izvršenih vještačenja i prikupljenih tragova, službenici SKP MUP-a TK su dana 12.10.2012.godine pronašli i lišili slobode E.N., rođen 1964.godine iz Živinica, za kojeg postoje osnove sumnje da je počinio KD “Ubistvo” navedene ženske osobe. U saradnji sa službenicima Centra za forenzičku i informatičku podršku FUP-a, a po naredbi Kantonalnog suda Tuzla, izvršen je pretres stambenih prostorija koje koristi E.N., kao i izuzimanje bioloških tragova od istog, u vezi potvrđivanja navedenih sumnji o počinjenju krivičnog djela.

Dana 13.10.2012.godine E.N. je zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo “Ubistvo” iz člana 166. KZ FBiH, uz Izvještaj predat Kantonalnom tužilaštvu Tuzla na dalje postupanje, nakon čega je istom od strane sudije za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla određena mjera pritvora.

 


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - https://muptk.ba