Sveobuhvatna akcija policije na rasvjetljavanju KD-a otuđenja stoke

19.11.2012 12:24

 

Službenici Uprave policije MUP TK-a su postupajući po Operativnom planu na sprovođenju zajedničkih policijskih mjera i radnji širih razmjera na sprečavanju i rasvjetljavanju krivičnih djela Teške krađe sa posljedicom otuđenja stoke, u proteklom periodu organizovali više zajedničkih aktivnosti sa službenicima policije MUP-a Sarajevskog kantona, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i CJB Doboj, u cilju sprečavanja, otkrivanja i lišenja slobode izvršilaca navedenih krivičnih djela.

U toku zajedničke policijske akcije, na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona, a po Naredbama nadležnih Sudova,  izvršeno je više pretresa objekata i lica, koja se dovode u vezu s izvršenjem krivičnih djela otuđenja stoke, kao i kriminalistička obrada nad više lica. Prilikom pretresa pronađeni su predmeti, među kojima i jedan dio koji se može dovesti u vezu s izvršenjem navedenih KD-a. Riječ je o sljedećim predmetima: 34 kompleta ušnih markica, veći broj mobilnih tel. aparata sa ultra karticama i start paketima, memorijske kartice, razni alat,  registarske tablice, saobraćajne dozvole i dr.

U jednom od navedenih pretresa pronađeno je i oduzeto 8 grla sitne stoke i 2 grla krupne stoke, koja se dovode u vezu s otuđenjem stoke u 2012.godini, na području koje pokriva MUP TK-a, u općinama Kladanj, Živinice i Gradačac. O izvršenim pretresima je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzla, dok su pronađeni predmeti privremeno oduzeti, a navedenih 10 grla stoke je nakon prepoznavanja vraćeno vlasnicima.

Službenici Odjeljenja za opći kriminalitet SKP Uprave policije MUP TK-a su nakon navedenih opsežnih operativnih aktivnosti, u saradnji sa službenicima krim. policije PU Gradačac, Gračanica, Lukavac i Živinice, i asistenciju službenika MUP KS-a i MUP Ze-do kantona, rasvijetlili i otkrili izvršioce ukupno 84  krivična djela „Teške krađe“ i 2 krivična djela “Krađe“, počinjenih u vremenskom periodu od mjeseca aprila 2008. godine do juna 2012. godine na području Tuzlanskog kantona, u kojima je otuđeno ukupno 66 grla krupne stoke, 73 grla sitne stoke i određena količina alata, pri čemu je pričinjena materijalna šteta u ukupnom iznosu od oko 97 500 KM. 

Radi se o sljedećim licima: S.S.rođen 1965.godine, nastanjen u općini Ilidža,  A.H., rođen 1985.godine, nastanjen u općini Kakanj, E.P., rođen 1987.godine nastanjen u općini Ilidža, A.Š., rođen 1989. godine nastanjen u općini Novo Sarajevo i M.B., rođen 1972  nastanjen u općini Lukavac, protiv kojih su Kantonalnom tužilaštvu Tuzla dostavljeni Izvještaji o počinjenom krivičnom djelu zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Teške krađe“ iz člana 287. stav 4. KZ F BiH. Nakon toga je za S.S. i E.P. od strane Općinskog suda Gradačac određena mjera pritvora, dok je za A.H. određena mjera pritvora od strane Općinskog suda Doboj.

U toku su dalje zajedničke koordinirane operativno-istražne aktivnosti službenika SKP MUP-a TK-a, Odjeljenja krim. policije PU Gradačac, Gračanica, Lukavac, Živinice i MUP KS-a, u suradnji sa nadležnim Tužilaštvima na dodatnom dokumentovanju navedenih i drugih krivičnih djela.

 

 


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - https://muptk.ba