Uprava policije – Koordiniranom akcijom lišena slobode tri razbojnika

28.02.2013 11:04

 

Dana, 26.02.2013.godine Kantonalnom tužilaštvu Tuzla je, nakon izvršene kriminalističke obrade, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalje postupanje predat 17-godišnjak iz Tuzle, zbog postojanja osnova sumnje da je zajedno sa još jednim licem (za kojim je u toku potraga), dana 25.02.2013.godine počinio krivično djelo razbojništvo nad radnicom zlatarske radnje u ulici 1. marta u Srebreniku, kojom prilikom je uz upotrebu vatrenog oružja – pištolja (pucanjem u stakleni dio pulta) iz unutrašnjosti objekta otuđena određena količina zlatnog i srebrenog nakita.

Naime, ubrzo nakon zaprimljene prijave da je u Srebreniku izvršeno razbojništvo i da su se lica u pmv. “Nissan” udaljila u pravcu Tuzle, u potragu za izvršiocima uključili su se policijski službenici PU Gradačac – PS Srebrenik, PU Gračanica, PU Tuzla i službenici Jedinice policije za podršku MUP TK-a, što je rezultiralo pronalaskom vozila u G.Orahovici, a potom i lišenjem slobode jednog od lica koja su se udaljila iz vozila. Riječ je o 17-godišnjaku iz Tuzle koji je priveden u službene prostorije PS Srebrenik radi kriminalističke obrade, dok je pronađeno vozilo preveženo u krug PU Gračanica radi vještačenja.

Dana, 25.02.2013.godine u Tuzli u ulici Albina Herljevića, od strane dva lica uz prijetnju nožem izvršeno je krivično djelo razbojništvo nad radnikom JKP “Komemorativni centar” Tuzla – Služba za naplatu komunalnih usluga, kojom prilikom je otuđena određena količina novca. Brzom intervencijom polic. službenika PS Centar – PU Tuzla jedno od lica je sustignuto i lišeno slobode, a radi se o E.B., rođen 1991.godine iz Tuzle, koji je potom priveden u službene prostorije radi kriminalističke obrade, dok je za drugim licem u toku potraga. Pregledom šireg lica mjesta pronađena je odbačena crna kapa tzv. “fantomka” i jedan nož, dok je kod E.B. pronađena određena količina novca, koja najvjerovatnije potječe iz izvršenja navedenog krivičnog djela. Takođe, izvršenim pretresom odjeće navedenog lica pronađena je manja količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “speed”, koja je privremeno oduzeta radi vještačenja. Nakon kriminalističke obrade E.B. je dana 26.02.2013.godine uz Izvještaj predat Kantonalnom tužilaštvu Tuzla na dalje postupanje, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD razbojništvo.

Takođe, dana 26.02.2013.godine polic. službenici OKP PU Tuzla su lišili slobode A.H., rođen 1988.godine iz Tuzle, zbog postojanja osnova sumnje da se može dovesti u vezu s izvršenjem krivičnog djela razbojništvo nad radnicom mjenjačnice u TC Robot, u naselju Solana u Tuzli, dana 22.02.2013.godine. U službenim prostorijama PU Tuzla nad A.H. je izvršena kriminalistička obrada, nakon koje je uz Izvještaj predat Kantonalnom tužilaštvu Tuzla na dalje postupanje.

U toku su daljnje zajedničke operativne aktivnosti policijskih službenika Uprave policije MUP TK-a na rasvjetljavanju i dokumentovanju ovih i drugih krivičnih djela, kao i intenzivirana potraga za dijelom osumnjičenika koji su u bjekstvu.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - https://muptk.ba