PU Tuzla – Lišen slobode J.M. zbog ugrožavanja učesnika u saobraćaju i vožnje pod dejstvom alkohola

23.05.2013 12:32

Dana 29.03.2013 godine u večernjim satima, u Tuzli, na raskrsnici ulica Mirze Delibašića, Turalibegova, M.Tita i Musala, NN vozač je upravljajući pmv. “Peugeot” u nekoliko navrata upotrebom ručne kočnice okretao vozilo u krug uz škripu pneumatika, stvarajući pri tome prekomjernu buku i ugrožavajući ostale učesnike u saobraćaju (vozače i pješake), dok su lica koja su se nalazila u vozilu kroz otvorene prozore galamila i vrištala, nakon čega se vozilo velikom brzinom udaljilo ulicom Maršala Tita.

Ubrzo nakon što su sve patrole policije na terenu upoznate sa navedenim događajem, vozilo je od strane policijskih službenika PS Istok – PU Tuzla zaustavljeno u Tuzli u ulici 15. maja, gdje je utvrđen identitet lica koja su se nalazila u vozilu, a radi se o vozaču J.M., rođen 1975.godine iz Tuzle, te saputnicima E.J., rođen 1988.godine iz Tuzle i Ć.B., rođen 1992.godine iz Tuzle.

Zbog postojanja osnova sumnje da će nastaviti sa navedenim radnjama i da će ugroziti ostale učesnike u saobraćaju J.M. je lišen slobode i priveden u službene prostorije PS Centar, gdje je alkotesitranjem kod istog utvrđeno prisustvo alkohola u krvi od 2,20 promila, nakon čega je zadržan u prostorijama za zadržavanje MUP TK-a do istrežnjenja. Takođe, alkotestiranjem je i kod saputnika utvrđeno prisustvo alkohola u krvi, i to kod E.J. 2,00 promila i kod Ć.B. 1,13 promila.

O navedenom je upoznat dežurni sudija Općinskog suda za prekršaje Tuzla, dok su potrebne mjere i radnje poduzeli policijski službenici PS Centar – PU Tuzla, koji su saputnicima u vozilu uručili prekršajne naloge zbog prekšaja iz člana 3. stav 1. tačka 15. Zakona o javnom redu i miru TK-a, dok će protiv vozača biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje iz čl. 51. stav 1. tačka 1., čl. 43. stav 3., čl. 152. stav 1., čl. 174. stav 2. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - https://muptk.ba