Krivotvorenje datuma u mljekari Tuzla

30.12.2013 08:39

Policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije Uprave policije MUP-a TK-a, su u cilju provjera prikupljenih obavještajnih podataka da se u objektu preduzeća „Prerada i promet mlijeka“ Tuzla, vrši fizičko brisanje datuma roka trajanja sa oko 60.000 litara Alpskog mlijeka 3,5% mliječne masnoće (namijenjenog izvozu u Makedoniju) u saradnji sa postupajućim tužiocem Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona, poduzeli niz operativno taktičkih i istražnih mjera i radnji na rasvjetljavanju navedenog slučaja.

S tim u vezi, dana 06. novembra 2013. godine u prostoriji „Sušara“ u preduzeću PPM Tuzla, pronađena je veća količina Alpskog mlijeka 3,5% mliječne masti sa utisnutim novim datumom roka trajanja. Tokom uviđaja pronađeni su i drugi predmeti pomoću kojih je vršeno brisanje roka trajanja.

Sa prikupljenim informacijama uz saglasnost postupajućeg tužioca, upoznata je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, čiji su veterinarski inspektori u navedenom objektu pronašli i određene količine bakteorološki neispravnog mlijeka koje je stavljeno u promet na domaće tržište.

Nakon obavljenih razgovora sa odgovornim licima i zaposlenicima PPM Tuzla, Odjeljenje za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije je dana 22. novembra 2013. godine Kantonalnom tužilaštvu TK-a podnijelo Izvještaj protiv dva lica: T.A. iz Sežane, državljanin Slovenije i A.O. iz Tuzle, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „Obmana kupca“ iz člana 256. Stav 1. KZ F BiH, kao i krivično djelo „Obmana kupca“ iz člana 256. Stav 1. u vezi sa krivičnim djelom „Pokušaj“ iz člana 28. KZ F BiH.

Nakon podnesenog Izvještaja o učinjenom krivičnom djelu protiv odgovornih lica preduzeća PPM Tuzla, službenici Odjeljenja za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije nastavljaju rad na potpunom rasvjetljavanju predmetnog slučaja u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti i drugih lica.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - https://muptk.ba