Odgovor na Saopštenje Premijera TK-a

25.05.2015 11:18

  Gospodine Premijeru, moram Vam priznati da nisam iznenađen vašim komentarom koji dajete u javnost, a koji bih ja više nazvao kao ispovjest, a ne kao komentar, koji se odnosi na neko moje pripisivanje zasluga sebi u spektakularnoj akciji policijskih službenika u lišavanju slobode Načelnika uniformisane policije, a ne VD policijskog komesara i njegovih članova organizovane grupe. Ono što je sada za cijelu policiju i građane najbitnije jeste činjenica da su oni lišeni slobode i da su tamo na mjestu gdje su i ranije trebali biti i oni i drugi, a ja bih bio najsretniji da je to bilo i u vašem mandatu ili u mandatu bilo kojeg mog prethodnika, baš u vrijeme kada su i stvarno činili ta krivična djela koja im se stavljaju na teret. Ono što je sada bitno je i veoma važna činjenica da je ovo samo početak otkrivanja kriminalne hobotnice u našim redovima, koja egzistira i prije nego smo i vi i ja gospodine Premijeru  počeli raditi u policiji.

Ono što me najviše pogodilo gospodine Premijeru, jeste vaša svjesna i namjerna obmana javnosti, da je ovaj predmet radila druga institucija i da MUP TK i ja kao ministar nemamo veze sa ovim predmetom. Kako bi vas argumentovano demantovao i zamolio da ne širite dezinformacije i trujete javnost, koja nas u ovim teškim vremenima izuzetno dobro plaća, molim vas da upoznate javnost da je teret ovog posla, a vjerujem i drugih poslova u otkrivanju korupcije u našim redovima, podnio istražitelj upravo MUP-a TK-a, čije ime i vi dobro znate ako se samo malo prisjetite Biltena Tužilaštva TK i pohvale, koja je od strane Glavnog tužioca TK upućena prema  Policijskom komesaru Fadilu Šljiviću, koji nije našao za shodno  da pohvali  istražitelja, a kamoli ga novčano nagradi ili vanredno unaprijedi. Sada mogu pretpostaviti da to on i nije smio uraditi, jer bih se tim činom puno zamjerio vama i Aljukić Samiru  ili možda Kurtić Jasminu i drugima čija imena sada ne bi pominjao.

Meni kao ministru MUP-a TK-a je puno draža ova činjenica gospodine Premijeru, da vi i vama bliski rukovodioci MUP-a, nikada nećete saznati imena policijskih službenika, koji su se besprijekorno stavili na raspolaganje inspektorima FMUP-a i ponavljam inspektoru MUP-a TK-a, kako bi se svaka činjenica koja ukazuje na kriminal počinjen od strane naših službenika, istražila i dokumentovala, rizikujući i svoj posao, jer je gospodine Premijeru i Samir Aljukić imao svoju uporednu i nemilosrdnu istragu kako bi ometao i sprečavao istražitelje da ga zadokumentuju. U ovom svom poslu Aljukić je nemilosrdno kažnjavao sve one koji su bilo šta otkrili u vezi njega i drugih njemu bliskih osoba.

Imajući u vidu  ovakve postupke Aljukić Samira, Kurtić Jasmina i drugih, a kako bih svojim uticajem kao ministar pomogao da istražitelji našeg  MUP-a mogu neometano raditi svoj posao, tačno je gospodine Premijeru da sam u više navrata tražio od policijskog  komesara Fadila Šljivića da premjesti Aljukića sa  pozicije načelnika uniformisane policije, a vi to dobro znate da ste i vi dok ste bili ministar MUP-a TK-a isto to radili, samo je razlika u tome što ste vi, a za zadovoljstvo vašeg vozača Mirzeta Mehića, pripadnika Jedinice za specijalnu podršku, premjestili jednog od tvoraca specijalne jedinice Halilović Mirzeta iz Jedinice policije za specijalnu podršku u PS Zapad, a Mehić Mirzet da bi dokazao koliko je moćan, unaprijed, prije vašeg imenovanja za ministra, javno najavio da će „Bego, Halilovića istjerati“. Nikada se gospodine Premijeru niste izvinuli Mirzetu Haliloviću jer cijela jedinica zna njegove, a i sposobnosti vašeg vozača Mehića. Dakle, gospodine Premijeru, i u  lišenje slobode naših službenika bio sam uključen i više nego što mislite i što biste trebali znati.

Kao premijer Vlade Tuzlanskog kantona,  nagovorili ste  Načelnika uniformisane policije, a ne VD komesara, da interno premjesti Zahida Selimbašića iz Jedinice za specijalnu podršku u PU Gračanica, a Amira Kasapovića iz PS Živinice u PS Teočak. Ne znam gospodine Premijeru, da li je ovo urađeno na zakonit način, ali pouzdano znam jer mi je policijski komesar Fadil Šljivić rekao da sumnjate da je Amir Kasapović napisao Anonimnu predstavku protiv komandira policije u PS Živinice, Šiljegović Nevresa (suprug vaše stranačke kolegice Narcise, zastupnika u Skupštini TK), u vezi nezakonitog rada, koju sam lično dobio i proslijedio Tužilaštvu TK, kao i mnoge druge koje su dolazile i protiv mene i protiv vas, što sam vas lično i izvještavao i to je jedini razlog Kasapovićevog  premještaja . Tužilaštvo TK je otvorilo istragu protiv Šiljegovića i ja sam ponosan,  ko god je pisao anonimnu predstavku, jer se moramo boriti protiv korupcije u svojim redovima na sve načine.

Nikada gospodine Premijeru niste riješili sukob između Selimbašića i Srabovića, koji se dešavao u vašem mandatu, jer kako sam doznao da je upravo Unutrašnja kontrola na čijem čelu je bio gospodin Zijad Srabović i proslijedila Tužilaštvu TK-a jedan od izvještaja, koji je ukazivao na kriminal i korupciju u našim redovima, kamo sreće da ste to tada uradili, ne bi smo dozvolili da se čini šteta budžetu TK-a u ovolikom iznosu. Dodjeljivali ste činove gospodine Premijeru vi lično, dok ste bili Ministar  unutrašnjih  poslova, direktnim pritiskom na policijskog komesara, ali ne bi ja sada o tome ni govorio jer smatram da će Tužilaštvo TK i u ovom slučaju reći posljednju riječ, a ja ću pokušati na sve načine napraviti ambijent  kako bi se i ta tačka poptuno rasvijetlila, pogotovo imajući u vidu da su neki službenici direktno sa mlađeg inspektora prešli u zvanje višeg inspektora.

Nemam namjeru sa vama se dopisivati putem medija u vezi mog privatnog života, poput vaših navoda da sam ja  vezan za poslove izbacivača u diskoteci Roma u Tuzli, čiji je vlasnik po vama i po tvorcima anonimnih predstavki protiv mene, Tasim Kučević, nego vam želim napomenuti da bih volio da ustupite Tužilaštvu bilo koji dokaz da sam ja zaista to radio, iako ja tvrdim da vi gospodine Premijeru ste više puta boravili u toj diskoteci i da se vi družite sa ljudima koji su više puta osuđivani za Navođenje na prostituciju i trgovinu ljudima,  doduše niste bili sami, nego su sa vama sjedili „ugledni biznismeni“, čija vozila ste trebali da kupite u javnim nabavkama, što ste i meni  predlagali (za navedeno postoje fotografije).

Nemam namjeru gospodine Premijeru ni davati ocjene koji su to mediji podobni, a koji nepodobni, ali ste me potakli da vas vratim malo u prošlost i da vas podsjetim da ste i vi bili bliski saradnik tih istih medija, koje meni stavljate na teret, ne mogu i ne želim komentarisati zašto ste se razišli iako mogu pretpostaviti. Ukoliko se i ja oglušim o zakone koje trebam  provoditi, zašto sam i zadužen, stojim na raspolaganju svakoj vrsti kontrole i kritike, a naravno i svim vrstama odgovornosti.

Ja znam gospodine Premijeru, a i prihvatam da ste vi obrazovaniji čovjek od mene jer imate završena dva fakulteta i to vam ne mogu niti želim osporiti, ali bih vas kao kulturološkog, sociološkog i intelektualno sposobnijeg od mene pitao, zašto niste kao ministar unutrašnjih poslova učinili bar nešto da i drugim policijskim službenicima koji su se dodatno školovali na svoj račun, priznali diplome kao sebi da bi vam se evidentiralo radno iskustvo diplomiranog pravnika, kako bi stekli uslove za polaganje pravosudnog ispita?

Gospodine Premijeru, ja kao ministar unutrašnjih poslova trpim kritike javnosti u vezi zadnjeg konkursa za kadete, koji su primljeni u MUP TK-a, prema kojem se vidi da je Tuzlanski kanton jednonacionalan, a opština Banovići najmnogobrojnija opština na našem kantonu. Vi ste bili predsjednik komisije i trebate razmisliti da li ste izvršili diskriminaciju drugih nacija koje svakako trebaju imati pravo na zaposlenje baš kako im je i propisano prema popisu stanovništva iz 1991.godine.

Možda se sve tajne ovog zadnjeg konkursa  kriju u vašoj bivšoj kancelariji u Lukavcu, koja je navodno provaljena  i da je tom prilikom  nestala određena dokumentacija, a  slučaj nikad nije  prijavljen , kako bi se na zakonit način izvršio uviđaj i eventualno otkrilo da li se to desilo stvarno  ili je možda fingirano. Neko će morati Premijeru provjeriti sve ovo, jer ja neću nositi teret tuđih nezakonitih radnji, pa makar to bio i moj rođeni otac.

I na kraju ovoga htio bih vam reći da ću ja i nakon najavljene rekonstrukcije vlade gdje mi dajete do znanja da ću biti smijenjen, ostati i dalje Alen Gadžo, vlasnik svoje pošteno stečene imovine, ubrajajući i vlasništvo nad svim sadašnjim odijelima i računima gdje sam ih kupio. Niko neće upirati prstom u mene da sam bilo kada i bilo šta stekao na nezakonit način, jer mi je otac stekao dovoljno radeći cijeli život i niko me neće dovoditi u vezu, kao što dovode vas, sa nabavkama stolarije, laminata, keramičkih pločica, odijela kada krenem na službeni put.

Ja sam gospodine Premijeru dobro informisan koji to sve privatnici ulažu u moju smjenu i ko je po njima i vama budući ministar, u kojim kafanama se to radi, kao  i političara iz svih stranaka, kao i sve njihove veze u svakodnevnom životu, koje su sada predmetom analiza i postupaka protiv mene, iako sumnjam da će ta realizacija i uspjeti.

Prilikom iznošenja plana rada mene kao budućeg ministra  unutrašnjih poslova, sam vam jasno napisao i lično rekao na čemu ću najviše poraditi, vi me niste baš smatrali sposobnim da ja to i mogu, jer ste znali strukturu i ljude u MUP-u, kojim upravljate i danas,  i da mi se to neće dozvoliti.

Očekivao sam vašu  podršku u stvaranju zdrave klime u MUP-u TK-a, obzirom da su teška vremena i da nam se valja uhvatiti u koštac sa borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije u društvu, a prvenstveno u našim redovima. Od vas nisam očekivao da  stavljate obruč oko mene i to obruč od  ljudi koji su do grla u kriminalu i koji će kad tad biti procesuirani za kriminalne radnje, zbog kojih se mi svi stidimo što ih moramo trenutno zvati policijskim službenicima. Nisam očekivao od vas gospodine Premijeru, da svjesno opstruirate rad institucije koja se zove MUP TK-a, a gdje to trenutno pokazujete primjerom ne plaćanja  računa  za utrošeno gorivo dobavljačima, a to činite  pritiskom na ministra finansija Tuzlanskog kantona  i  lično dovodite u pitanje rad naše institucije, te na taj način ugrožavate sigurnost građana ovog Kantona.

Kao ministar i kao građanin ću nastaviti  nemilosrdnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i to vam treba biti konačno jasno, kao i vašem šefu i mentoru, Kukić Mirsadu.

Gospodine Premijeru, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, za mene, kao ministra unutrašnjih poslova,  jedan je nezaustavljiv proces, koji će našu BiH približiti Evropskoj uniji,  i na tome ću istrajati, bez obzira na blokade i opstrukcije koje mi pravite.

 

MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA

TUZLANSKOG KANTONA

Alen Gadžo

 


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - https://muptk.ba