Održana edukativna predavanja učenicima osnovnih škola

28.12.2016 15:43

Policijski službenici Uprave policije MUP-a TK-a (Odjeljenja za seksualne delikte, maloljetničku delinkvenciju i nasilje u porodici Sektora kriminalističke policije i policijski službenici koji su zaduženi za rad policije u zajednici nadležnih policijskih stanica) su u okviru redovnog plana i programa aktivnosti na edukaciji učenika, odnosno prevenciji maloljetničkog prestupništva, u periodu od 14. do 23.12.2016.godine, održali edukativna predavanja u četiri osnovne škole na području Tuzlanskog kantona.

Edukativna predavanja održana su u OŠ „Lukavac Mjesto“ u Lukavcu, OŠ „Hasan Kikić “ u Gračanici, OŠ „Brčanska Malta“ u Tuzli i OŠ „Kladanj“ u Kladnju, a istima je prisustvovalo oko 355 učenika osmih i devetih razreda i oko 30 roditelja, kao i određen broj nastavnika i pedagoškog osoblja.

Kroz navedena predavanja učenici, roditelji i nastavnici su upoznati sa krivično- pravnim aspektima maloljetničkog prestupništva, postupanju policije prema maloljetnicima, vršnjačkom nasilju, neprihvatljivom ponašanju u zonama odgojno-obrazovnih ustanova, pravima i obavezama djece i maloljetnika i zloupotreba djece putem Interneta.

Nastavak ovih aktivnosti predviđen je i u narednoj 2017.godini uz angažovanje vladinog i nevladinog sektora na suzbijanju maloljetničkog prestupništva i svih relevantnih društvenih subjekata sa ciljem da što više mladih bude obuhvaćeno ovim planskim i programskim aktivnostima.

Takođe, u sklopu realizacije projekta “Rad policije u zajednici” službenici policije PS Banovići su dana 19.12.2016 godine izvršili obilazak OŠ “Grivice” – područna škola “Oskova”, te je tom prilikom učenicima navedene škole održano edukativno predavanje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja na temu “Djeca kao učesnici u saobraćaju”, dok su službenici PS Živinice u okviru navedenih preventivnih aktivnosti u mjesecu decembru 2016.godine izvršili edukaciju učenika OŠ „Dubrave Donje“ – područna škola „Dubrave Gornje“ i OŠ „Dubrave Donje-Hadžići“, na sljedeće teme „Pješak – učenik u saobraćaju” i „Droge i zloupotreba narkotičkih sredstava”, na kojima je učešće uzelo oko 300 učenika navedenih škola.

U okviru implementacije projekta Rad policije u zajednici službenici PU Tuzla su tokom mjeseca decembra održali predavanja za učenike osnovnih škola na području grada Tuzla: „Sjenjak“, „Solina“, „Slavinovići“, „Simin Han“, „Gornja Tuzla“, „Brčanska Malta“ i „Breške“ iz oblasti bezbjednosti u saobraćaju, maloljetnička delinkvencija i međuvršnjačko nasilje.

Kontinuirano preventivno djelovanje policije biće nastavljeno i u narednom periodu, shodno aktuelnoj problematici i Planu i programu rada Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona za 2017.godinu.

 


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - https://muptk.ba