Svečano obilježen 22. maj – Dan policije TK

22.05.2017 13:57

Tradicionalno, obilježavanje 22. maja – Dana policije Tuzlanskog kantona započelo je danas polaganjem cvijeća ispred zgrade sjedišta MUP TK-a u Tuzli na spomen-obilježje poginulim pripadnicima policije, zatim postrojavanjem Jedinice policije za specijalnu podršku i OBL MUP TK-a i svečanim defileom policijskih vozila kroz grad. Svečana akademija je održana u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, a na istoj su se prisutnima prigodnim govorima obratili ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Husein Topčagić, policijski komesar Fadil Šljivić, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić i predsjednik Skupštine TK-a Senad Alić, te je upriličen kulturno-zabavni program.

 

Ministar Topčagić je u svom govoru između ostalog rekao „Danas s ponosom mogu reći da kompletan sastav MUP TK-a predano i odgovorno obavlja jedan od najčasnijih poziva, a to je zaštita života i imovine, osnovnih ljudskih prava i sloboda građana, kako na području TK-a tako i na prostoru cijele BiH, uz poštivanje najviših standarda policije i zakonskih propisa. Mi činimo i dalje ćemo činiti sve napore kako bi naša policija bila spremna da odgovori svim iskušenjima i zadacima, a sve u cilju očuvanja dostignutog stepena sigurnosti, ali i njegovog unapređenja u interesu svih građana. MUP TK-a je napravio pozitivan pomak u organizacionom smislu, materijalno-tehničkom opremanju i razvoju informacionih telekomunikacijskih sistema, te stručnom usavršavanju”.

„Mi danas obilježavamo Dan policije Tuzlanskog kantona izgrađeni kao savremena javna služba, permanentno dostupna građanima sa profesionalnim, stručnim, odgovornim, moralnim kadrovima koji garantuju najviši stepen slobode i lične i imovinske sigurnosti građana, spremni za prihvatanje evropskih standarda. Protekla 2016.godina ogledala se u dobrim rezultatima u cijelom spektru policijskog djelovanja, a naročito beskompromisnoj borbi protiv najsloženijih oblika kriminala posebno korupcije, organizovanog i privrednog kriminaliteta, teških krađa, auto-kriminala, zloupotrebe opojnih droga, razbojništava, smanjenju broja poginulih na našim cestama i povoljnog stanja javnog reda i mira. Univerzalne formule za uspjeh nažalost nema, ali tko god je na putu provedbe zakona, uspješne saradnje, cjeloživotnog usavršavanja, jačanja etičkih i drugih vrijednosnih komponenti, uvjeren sam da rezultat neće izostati. Stoga, od vas policajke i policajci očekujem upravo to, da budete i dalje humani i odlučni zaštitnici slabima, žestoki protivnici zločina, uporni u sticanju znanja i vještina.  Budite ono što od vas očekuju građani TK-a, BiH i Evropske unije, budite časni policajci“– istakao je policijski komesar Šljivić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su pored službenika MUP TK-a, brojni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BiH, Federacije BiH i Tuzlanskog kantona, Agencija za provođenje zakona u BiH, ICITAP-a, kantonalne i lokalne zajednice, politički dužnosnici, kao i drugi brojni saradnici i gosti.

Povodom “22. maja – Dana policije”, ministar unutrašnjih poslova i policijski komesar su uručili zahvalnice za uspješnu saradnju i podršku u radu ovog Ministarstva sljedećim saradnicima: Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, Mirzeti Begić – zamjenici glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva TK-a, Danici Arapović – Kovačević rukovodiocu Odsjeka za krvne i seksualne delikte i droge Kantonalnog tužilaštva TK-a, Federalnoj Upravi policije Centru za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja, Elmiri Karahasanović – šefici Odsjeka za biološka vještačenja i DNA analizu Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja i Misiji OSCE-a u BiH Regionalnom uredu Tuzla.

Takođe, novčano je nagrađeno 25 službenika MUP TK-a za postignute rezultate u radu i doprinos u ostvarivanju osnovnih funkcija MUP-a Tuzlanskog kantona u proteklom periodu, dok je 21 službenik pohvaljen. Povodom Dana policije TK-a u viši čin je unaprijeđeno ukupno 25 službenika policije, i to 4 službenika iz čina mlađi inspektor u čin inspektor i 21 službenik iz čina narednik u čin stariji narednik.

 

 


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - https://muptk.ba