Pretresi i privođenja na području općine Gračanica

04.07.2017 14:59

Dana, 04.07.2017.godine u akciji koja se odnosi na rasvjetljavanje i dokazivanje teških oblika krivičnih djela protiv privrede, poslovanja i sigurnosti platnog prometa i drugih krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonom FBiH, počinjenih od strane odgovornih lica i zaposlenika pravnih lica “Fortuna” d.d. Gračanica, “Fortob” d.o.o. Gračanica, “Fortex” d.o.o. Gračanica i “Fortunatto” d.o.o. Gračanica, nakon višemjesečne istrage sprovedene od strane službenika Odjeljenja za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije Sektora kriminalističke policije MUP-a TK-a i Kantonalnog tužilaštva TK-a, a po Naredbi Kantonalnog suda Tuzla i uz saglasnost postupajućeg kantonalnog tužioca, na području općine Gračanica, izvršeni su pretresi službenih prostorija navedenih privrednih društava koje koriste osumnjičeni, kao i pretresi njihove pokretne i nepokretne imovine sa ciljem pronalaska predmeta važnih za krivični postupak i tragova krivičnih djela.

Nakon izvršenog pretresanja, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela Organizovani kriminal iz člana 342. stav 3. Krivičnog zakona FBiH, Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. KZ FBiH, Krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 2. KZ FBiH, Prouzrokovanje stečaja iz člana 243. KZ FBiH, Zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju iz člana 247. KZ FBiH (kojom prilikom je pravnom licu “Fortuna” d.d. nanesena višemilionska šteta, usljed čega je navedeno pravno lice postalo platežno nesposobno i nad istim je pokrenut stečajni postupak), slobode su lišeni S.P., B.P., H.N., I.M., R.D., A.N. i M.H.

Lica lišena slobode su privedena u službene prostorije MUP TK-a radi kriminalističke obrade, nakon čega će uz Izvještaj o učinjenom krivičnom djelu biti predata u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - https://muptk.ba