Završena obuka na temu „Standardne procedure istrage u slučajevima nasilja u porodici“

28.09.2017 08:47

Juče je (27.09.2017.godine) u Tuzli završena obuka policijskih službenika Uprave policije MUP TK-a na temu „Standardne procedure istrage u slučajevima nasilja u porodici“. Obuka je organizovana od strane Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravde SAD-a (ICITAP) u saradnji sa MUP TK-a, Kantonalnim tužilaštvom TK-a, Kantonalnim sudom u Sarajevu i UG „Vive žene“ Tuzla čiji su predstavnici bili predavači na navedenoj obuci.

Prilikom zatvaranja obuke, učesnicima su se obratili viši tehnički savjetnik ICITAP-a Laddie Hancock i policijski komesar Fadil Šljivić, koji su izrazili zadovoljstvo održanom obukom i cjelokupnom organizacijom iste, te istakli da vjeruju kako će obnovljena i stečena znanja iz ove oblasti pomoći policiji u postupanju u slučajevima nasilja u porodici i da će donijeti dobre rezultate u daljem radu prilikom obavljanja policijskih dužnosti. Takođe, naglasili su da je ovo samo nastavak dosadašnje dobre saradnje ICITAP-a i MUP TK-a u stručnom osposobljavanju i opremanju policije, koja će biti nastavljena i u narednom periodu.

Obuka je trajala ukupno devet dana, od 18. do 27.09.2017.godine, a istu je uspješno završilo 100 službenika policije, podijeljenih u tri grupe sa po tri dana obuke. Na kraju su svim učesnicima uručeni certifikati za uspješno završenu obuku, odnosno doprinos u organizaciji iste.

 


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - https://muptk.ba