Zahvala MUP-u TK-a za doprinos u realizaciji NATO EADRCC vježbe “BiH 2017”

16.10.2017 12:33

Povodom uspješno održane NATO EADRCC vježbe otklanjanja posljedica katastrofe “Bosna i Hercegovina 2017”, ministru unutrašnjih poslova TK-a Huseinu Topčagiću i policijskom komesaru Fadilu Šljiviću je od strane pomoćnika izvršnog direktora NATO EADRCC vježbe (savjetnika Premijera TK-a) Zdenka Tadića upućena Zahvala za doprinos u realizaciji navedene vježbe, koju prenosimo u cjelosti:

…U vremenu od 24. do 29.09.2017.godine u Bosni i Hercegovini, Tuzlanskom kantonu, općinama Lukavac, Živinice i gradu Tuzli održana je NATO EADRCC vježba otklanjanja posljedica katastrofe „Bosna i Hercegovina 2017“. Vježba je organizirana u svrhu provjere civilnih i vojnih struktura Bosne i Hercegovine za planiranje velikih vježbi, kao i provjeru kapaciteta za odgovor na velike nesreće-katastrofe i traženje i organizaciju prijema međunarodnih snaga pomoći i njihovog uključenja u sistem zaštite i spašavanja Bosne i Hercegovine.

U vježbi je na 9 lokacija u općinama Lukavac, Živinice i gradu Tuzli, učestvovalo u zajedničkim akcijama zaštite i spašavanja 39 međunarodnih i 60 nacionalnih timova za zaštitu i spašavanje sa blizu 1.300 učesnika iz 35 država.

Bila je to po mišjenju učesnika i predstavnika NATO-a najveća i najuspješnija do sada održana NATO EADRCC vježba odgovora na katastrofe.

Iskustva iz ove vježbe sigurno će pomoći da odgovorni kadrovi i sistem zaštite i spašavanja Bosne i Hercegovine u budućnosti bude spremniji za zaštitu ljudi i njihove imovine od prirodnih i drugih nesreća.

Vašim učešćem dali ste veliki doprinos uspjehu vježbe i ja Vam se u ime rukovodstva vježbe i kao osoba koja je bila zadužena za vježbu ispred Vlade Tuzlanskog kantona, najtoplije zahvaljujem i želim puno uspjeha u daljnjem radu!.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - https://muptk.ba