Održana promocija 36. generacije kadeta Policijske akademije

13.06.2019 14:43

Danas je na Policijskoj akademiji FMUP-a promovisana 36. generacija akademaca Federalne uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, za čin „policajac“, njih ukupno 186, od čega 166 muškaraca i 20 žena.

Tim povodom, prisutnima se obratio federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, koji je čestitao polaznicima na postignutim rezultatima i uspješno završenom školovanju. „Važno je da zapamtite da sa ovim današnjim činom ne završava vaše školovanje, već započinje drugi vid usavršavanja. Policija se mora razvijati i mora ići ukorak s vremenom i sa sigurnosnim izazovima. Od vas se očekuje da radite kao tim, da štitite jedni druge kada treba ali i da ne zaboravite da je vaša odgovornost pojedinačna, jer policajac ostaje policajac bio u timu ili sam“- istakao je ministar Čampara.

Također je pohvalio nastavno osoblje Policijske akademije za sav dosadašnji trud i napore koje svakodnevno ulažu kako bi se održao kvalitet nastave na Akademji.

Prisutnima se potom obratio šef Grupe za standardizaciju obuke na Policijskoj akademiji FMUP-a Željko Pejović, koji je naveo da je ostvareni napredak u obuci očigledan i da je obuka koju su uspješno okončali kadeti osnovni temelj na kojem će graditi svoju karijeru. Također je istakao da biti policajac jeste privilegija, ali i velika odgovornost, jer se stečena znanja i vještine moraju kvalitetno primjeniti u suzbijanju svih oblika kriminala. Zatim se zahvalio pripadnicima Federalne uprave policije i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova na podršci koju su pružali tokom školovanja ove generacije mladih policijskih službenika.

Nakon obraćanja gospodina Pejovića, prisutnima se obratio predstavnik 36. generacije akademaca  Adin Hasić. On se zahvalio federalnom ministru unutrašnjih poslova, kantonalnim ministrima i komesarima, kao i kantonalnim vladama što su omogućili prijem novih policijskih službenika te tako ojačali policijske strukture u Federaciji BiH za novih 186 policijskih službenika.

Nakon prigodnih obraćanja, akademcima su, u prisustvu visokih dužnosnika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Federalne uprave policije, kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova te roditelja, rodbine i prijatelja, uručene diplome o završenom školovanju. (Saopćenje FMUP-a)

MUP Tuzlanskog kantona je, završetkom školovanja ove generacije kadeta, dobio novih 59 policijskih službenika, koji će nakon polaganja zakletve, biti raspoređeni u organizacionim jedinicama Uprave policije ovog Ministarstva.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - https://muptk.ba