Dva lica lišena slobode zbog krivičnog djela Izdavanje i upotreba neistinite liječničke ili veterinarske svjedodžbe

02.07.2019 15:34

Policijski službenici Uprave policije MUP TK-a (Odsjek za borbu protiv organizovanog kriminaliteta) su, nakon višemjesečnih aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta, a postupajući po naredbi Općinskog suda u Bijeljini i uz asistenciju policijskih službenika Policijske uprave Bijeljina, dana 02.07.2019.godine izvršili pretrese dvije specijalističke zdravstvene ustanove na području Bijeljine.

Ovom prilikom, lišena su slobode dva lica V.Đ. i R.M., oba nastanjena na području Bijeljine, vlasnici specijalističkih zdravstvenih ustanova, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Izdavanje i upotreba neistinite liječničke ili veterinarske svjedodžbe iz člana 376. Krivičnog zakona FBiH.

Prilikom pretresa,  pronađeni su i privremeno oduzeti sljedeći predmeti: protokoli bolesnika, pečati ljekara uposlenih u zdravstvenim ustanovama, kao i druga dokumentacija koja se dovodi u vezu sa navedenim krivičnim djelom.

Naime, radi se o nastavku aktivnosti policijskih službenika Uprave policije MUP-a TK, koji su u ranijem periodu, nadležnom Tužilaštvu podnijeli Izvještaj protiv više vlasnika autoškola sa područja Tuzlanskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo Izdavanje i upotreba neistinite liječničke ili veterinarske svjedodžbe iz člana 376. Krivičnog zakona FBiH.

Nakon kriminalističke obrade navedena lica su predata Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.


Preuzeto sa web stranice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona - https://muptk.ba